Германското правителство и консервативната опозиция постигнаха снощи споразумение за нарушаване

...
Германското правителство и консервативната опозиция постигнаха снощи споразумение за нарушаване
Коментари Харесай

Германия ще наруши собствената си конституция заради армията

Германското държавно управление и консервативната съпротива реализираха нощес съглашение за нарушение на бюджетните правила в конституцията, с цел да се провиснал 100 милиарда евро за модернизиране на армията, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки AFP.

Компромисът беше реализиран след седмици на сложни договаряния сред съдружните партии - социалдемократи, зелени и либерали - и консервативното политическо семейство на някогашната канцлерка Ангела Меркел, оповестиха за AFP представители на тези придвижвания. Споразумението ще даде опция да се извърши обещанието, обещано от канцлера Олаф Шолц в края на февруари след началото на съветската атака в Украйна: да се отпусне специфичен фонд от 100 милиарда евро за превъоръжаване на страната през идващите няколко години и за модернизиране на Бундесвера, чиято бойна техника е остаряла.

Същевременно Берлин ще може да извърши поставената от НАТО цел да отделя 2 % от националния Брутният вътрешен продукт годишно за защита. Извънредният фонд ще бъде финансиран посредством спомагателен дълг. А с цел да се реализира това, беше належащо да се заобиколят разпоредбите, залегнали в националната конституция, известни като " дългова спирачка ", които строго лимитират опцията за бюджетен недостиг. Ето за какво държавното управление се нуждаеше от поддръжката на главната опозиционна мощ - консерваторите от Християндемократическия съюз, защото за приемането на това изключение е належащо болшинство от две трети в Народното събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР