Германският външен министър Хайко Маас предупреди Китай и Русия да

...
Германският външен министър Хайко Маас предупреди Китай и Русия да
Коментари Харесай

Германия се скара на Китай и Русия за ваксинната дипломация

Германският външен министър Хайко Маас предизвести Китай и Русия да не употребяват разпространяването на COVID-19 имунизациите за разширение на въздействието си в света, оповестява ДПА.

Борбата против пандемията не би трябвало да бъде обвързвана с " реализиране на краткосрочни геостратегически преимущества ", настоя лявоцентристкият политик по време на срещата на Г-20 в Матера в Южна Италия.

На страни като Китай и Русия би трябвало да се даде ясно да се разбере, че други страни " не мислят доста за тяхната " ваксинна дипломация ".

Пандемията би трябвало да бъде борена дружно, означи той и добави: " Защото всеки от нас ще бъде в сигурност единствено когато всички сме в сигурност. И всеки в действителност би трябвало да разбере това. "

Китай и Русия, както и Германия, принадлежат към Г-20, в която стопански мощни страни от всички континенти сплотиха напъните си, с цел да се оправят дружно с световните проблеми.

На срещата в Матера обаче нито Китай, нито Русия бяха показани от външните министри.

Двете страни дадоха ваксини на други страни доста рано, спечелвайки си обвинявания във " ваксинна дипломация ".

Групата Г-7 на водещите западни индустриализирани страни неотдавна реши на срещата си в Англия да противодейства на това със свои лични обещания за по-бедните страни.

Към днешна дата Китай е доставил над 350 млн. дози ваксини допълнително от 80 страни. Какво е дарено, продадено на пазарни цени или на ниска цена, остава неразбираемо. Русия достави доста по-малко. Няма публични данни.

По-бедните страни, само че и Съединени американски щати, от известно време водят акция за анулация на патентната отбрана за имунизациите, с цел да се форсира световната акция за имунизация.

Маас съобщи, че е подготвен да приказва за това по принцип, като по този метод поде друг звук от канцлера Ангела Меркел, която гневно пази патентната отбрана.

Маас обаче акцентира, че това е доста официална и продължителна полемика. Следователно е нужен " двупътен метод ": в този момент, сподели той, акцентът би трябвало първо да бъде върху подобряването на веригите за доставки и разширението на индустриалните мощности в по-бедните страни.

" В момента единственото, което ще помогне, е нещо, което може да се направи бързо ", акцентира Маас.

Страните членки на Г-20 към този момент се бяха договорили за правила за по-силно съдействие при рецесии като пандемията от ковид на цифрова Световна здравна среща на високо ниво през май.

Според тези правила към този момент не би трябвало да има прекъсване на износа и блокирани вериги за доставки, както при тази пандемия.

Производителите на ваксини също дадоха обещание да снабдят по-бедните страни с повече от 1 милиарда дози COVID-19 ваксини до края на годината.

Освен пандемията, отбраната на климата и помощта за Африка бяха на дневен ред в Матера.

Министрите за развиването на Г-20 също се срещнаха за първи път и ще продължат срещата си в Бриндизи през днешния ден.

Групата от 20 огромни стопански системи включва Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия, Германия и Европейски Съюз. Разговорите в Матера идват преди срещата на ръководителите на страните членки на Г-20 в Рим в края на октомври.

Срещата на Г-20 бележи и края на едноседмичното посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР