Германският парламент официално прие широкообхватния пакет за реформи в политиката

...
Германският парламент официално прие широкообхватния пакет за реформи в политиката
Коментари Харесай

Германия прие мащабния пакет за реформи във връзка с климата

Германският парламент публично одобри широкообхватния пакет за промени в политиката в региона на климата , което е облекчение за държавното управление на канцлера Ангела Меркел, откакто то е изправено пред възходящ напън да предприеме дейности в региона на околната среда, отбелязва " Франс прес ".

Така нареченият климатичен пакет, който включва проекти за намаление на цените на железопътния превоз и увеличение на налозите за пътешестване със аероплан , ще влезе в действие на 1 януари след месеци разногласия.

По-рано блокиран от спор по отношение на разноските, законопроектът беше признат от горната камара на немския парламент (Бундесрата), откакто депутатите реализираха компромис за по-висока цена на въглеродните излъчвания по-рано тази седмица.
 Най-дългите договаряния за климата приключват без договорка за въглеродните излъчвания
Най-дългите договаряния за климата приключват без договорка за въглеродните излъчвания

Страните отново отсрочват битката с климатичната рецесия

В понеделник Меркел съобщи, че компромисът с цените на въглеродните излъчвания е " положителен контрастност " с неналичието на прогрес на конференцията на Организация на обединените нации за климата COP25 в Мадрид ден по-рано.

" Различните страни... демонстрираха подготвеност да се стремят към решение, без да оставят нещата да продължат вечно ", разяснява канцлерката.

Приемането на пакета става през същия месец, в който новата шефка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи огромния " Европейски зелен курс ", който цели понижаване на излъчванията на въглероден диоксид.
 Какво планува „ Европейският зелен курс” на Фон дер Лайен?
Какво планува „ Европейският зелен курс ” на Фон дер Лайен?

Фон дер Лайен желае Европейски Съюз да понижи въглеродните излъчвания с минимум 50% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година

В сходство с проекта на Европейския съюз, Германия има за цел да реализира неутралитет във връзка с климата (отделяните въглеродни излъчвания да могат да бъдат всмукани от природата и да не остават в атмосферата) до 2050 година

Страната също по този начин има намерение да понижи излъчванията на парникови газове с 55 % до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година

И въпреки всичко климатичният пакет се сблъска с рецензии от страна на природозащитници и лобисти на бизнеса .

Новата цена на CO2, която към момента следва да бъде открита със закон, провокира отвращение измежду бизнес групите .

Компромисът ще накара фирмите да заплащат от януари начална ставка от 25 евро на звук въглеродни излъчвания, който употребяват, и в последна сметка ще бъдат включени в система за търговия с въглеродни излъчвания в целия Европейски Съюз.

Холгер Лоеш, който е заместник-директор на Федерацията на немската промишленост (BDI), акцентира, че новата ставка заплашва да " утежни фрапантно конкурентоспособността " в Германия.

Той добави, че проектът на държавното управление фрапантно да усили броя на електрическите коли до 2030 година, бил " на най-далечната граница на постижимото ".

Природозащитници и опозиционни партии обаче настояват, че климатичният пакет не е задоволително коренен .

Лидерът на парламентарната група на Зелената партия Антон Хофрайтер настоя, че компромисът с цените на въглеродните излъчвания е " не повече от стъпка в вярната посока ".

През септември немският клон на интернационалната природозащитна организация Greenpeace упрекна държавното управление, че " не съумява да извърши " климатичната промяна.

" Епохата на Меркел ще завърши както стартира: с нарушени обещания и прекомерно малко дейности за запазване на климата ", посочи политическият консултант на " Грийнпийс " Андре Бьолинг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР