Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата

...
Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата
Коментари Харесай

Изслушват Шолц в германския парламент за кризата около Бюджет 2024

Германският канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 възнамерява да приказва пред Народното събрание идната седмица във връзка със задълбочаващата се бюджетна рецесия, пред която е изправено държавното управление му, след решението на съда, което понижи с най-малко 60 милиарда евро федералния бюджет, съобщи ДПА.

Решението на немския парламентарен съд повдигна от ден на ден въпроси по какъв начин държавното управление на Шолц ще заплати за климатичните и инфраструктурни планове, както и за схемата със дотации, посредством които компенсира високите цени на газа и електрическата енергия. 

Волфганг Шмит, началник на канцлерството, разгласи проектите на Шолц да приказва пред Народното събрание на съвещание с водачите на 16-те немски провинции.

Съдът постанови, че строгите дългови правила в Германия не разрешават на държавното управление да пренасочи парите, в началото отпуснати за пандемията от ковид, когато дълговите ограничавания бяха отстранени поради изключителната обстановка, за климатични цели.

Решението на съда хвърли подозрение и върху законността на други специфични фондове, в които са заделени пари за бъдещи потребности.

Шмит сподели, че Народното събрание ще прегледа нов спомагателен бюджет за 2023 година идната седмица, до момента в който ориста на федералния бюджет за 2024 година, който трябваше да се разисква тази седмица, остава неразбираема. 

Германските законодатели прибавиха по този начин наречената " дългова спирачка " в конституцията на страната през 2009 година, напомня ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР