Германският канцлер Олаф Шолц призова своите колеги лидери от ЕС

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова своите колеги лидери от ЕС
Коментари Харесай

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО

Германският канцлер Олаф Шолц прикани своите сътрудници водачи от Европейски Съюз да последват образеца на Берлин и да изпратят на Украйна повече системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “, защото тя обезверено се пробва да отблъсне съветските офанзиви.


„ Това е потребно неотложно, желаеме да насърчим и другите да създадат същото “, съобщи немският водач, пристигайки за срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

„ Сега става въпрос за това да го създадем бързо, а не в някакъв миг в бъдещето “, добави той.

В събота Германия разгласи, че изпраща спомагателна система за противовъздушна защита „ Пейтриът “ на Украйна след молби от страна на Киев към западния си покровител незабавно да помогне за отблъскването на съветските бомбардировки.

Украйна съобщи, че не разполага с оръжия за събаряне на съветски ракети и безпилотни самолети, защото Москва е нараснала офанзивите си против инфраструктурата в цялата страна.

Украинският президент Володимир Зеленски щеше да повтори незабавните апели за повече помощ във видеообръщение към водачите на Европейски Съюз.

Официални лица настояват, че Украйна търси още седем системи „ Пейтриът “ от запасите на Запада, защото единствено те са способни да смъкват хиперзвуковите ракети на Русия.

„ Всеки ден и всяка нощ украинските градове се бомбардират, което води до разрушение на инфраструктурата, предизвиква гибел “, съобщи президентът на Литва Гитанас Науседа.

По-рано през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред страните от алианса, че би трябвало да дават още повече от запасите си, с цел да подкрепят Украйна.

„ Ако съдружниците са изправени пред избора сред постигането на задачите на НАТО и даването на по-голяма помощ на Украйна, моето обръщение е ясно: изпратете повече за Украйна “, сподели той. /АФП

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР