Германският канцлер Олаф Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън, френският

...
Германският канцлер Олаф Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън, френският
Коментари Харесай

Световните лидери обсъдиха ситуацията около Запорожката АЕЦ

Германският канцлер Олаф Шолц, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и английският министър председател Борис Джонсън приканиха за военно въздържане покрай атомната електроцентрала в Запорожие и за ранно посещаване на мястото от личен състав на МААЕ, оповестиха от немския кабинет.

Отбелязва се, че на 21 август немският канцлер е обменил отзиви за интернационалната конюнктура с водачите на Съединени американски щати, Франция и Англия. „ Те разискаха и обстановката в украинската АЕЦ в Запорожие и приканиха за военно въздържане наоколо до нея, както и за ранно посещаване на оборудването от чиновници на МААЕ “, се споделя в изказване на кабинета.

Отбелязва се, че водачите на страните са се съгласили поддръжката за Украйна да продължи.

Освен това страните са разискали обстановката в Близкия изток, в това число договарянията за нуклеарно съглашение с Иран.

АЕЦ-ът се намира на левия бряг на Днепър покрай Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и конфигурирана мощ. От март централата е под защитата на съветските военни. Министерството на външните работи на Руската федерация акцентира оправданието съветските военни да вземат под защита електроцентралата от гл.т. на попречване на приключване на нуклеарни и радиоактивни материали. Украинските военни не престават постоянно да обстрелват Енергодар, близките села и прилежащата към града територия на Запорожката атомна електроцентрала.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР