Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя планираното за събота затваряне на

...
Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя планираното за събота затваряне на
Коментари Харесай

Германия затваря последните си действащи атомни електроцентрали

Германският канцлер Олаф Шолц поддържа плануваното за събота затваряне на последните три настоящи атомни електроцентрали в страната, макар че един от по-малките сътрудници в неговото съдружно държавно управление - Свободната демократическа партия (СвДП), предлага реакторите бъдат непокътнати като енергиен " запас ", съобщи ДПА.

" Спирането на атомните електроцентрали на 15 април, тази събота, е въз основа на дефинитивно съглашение, нещо което канцлерът неведнъж е подчертавал ", съобщи през днешния ден в Берлин заместник-говорителят на немското държавно управление Кристиане Хофман.

Управляващaта коалиция във Федералната република се състои от три политически обединения - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Шолц, Свободната демократическа партия (СвДП) и " Съюз 90 " / " Зелени ".

Лидерът на парламентарната група на СвДП Кристиан Дюр прикани нощес пред немската социална телевизия А Ер Де (ARD): " Нека най-малко не започваме да ги демонтираме незабавно (реакторите - бел. ред.), а най-малко да ги запазим като запас ".

Представители на съдружните сътрудници в кабинета в Берлин дадоха отговор, че това не е допустимо и " няма да е законно ".

" Атомната електроцентрала не е градинска колиба, която може да бъде демонтирана през днешния ден или може би на следващия ден. Това е извънредно комплициран и сложен развой ", съобщи представител на немското министерство на околната среда, опазването на природата и нуклеарната сигурност и отбраната на потребителите, което е под контрола на " Съюз 90 " / " Зелени ".

Всички атомни централи в Германия трябваше да бъдат затворени до края на предходната година в сходство с решение, което беше подкрепено от някогашния немски канцлер Ангела Меркел и по-късно беше доказано от трите политически обединения в управляващaта сега коалиция.

Но последствията от войната в Украйна и внезапното ограничение на съветските газови доставки принудиха най-голямата стопанска система в Европа да подсигурява, че няма да се наложи въвеждането на " режим на тока " през зимата. Поради това прекъсването на централите беше отсрочено за 15 април 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР