Германският канцлер Ангела Меркел търси алтернатива на Александър Вучич, пише

...
Германският канцлер Ангела Меркел търси алтернатива на Александър Вучич, пише
Коментари Харесай

“Нова Македония“: Ангела Меркел търси алтернатива на Александър Вучич

Германският канцлер Ангела Меркел търси опция на Александър Вучич, написа македонският вестник “Нова Македония “.

Германският канцлер Ангела Меркел изпрати покана до сръбския президент Александър Вучич за среща в Ню Йорк по време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. Най-важната тематика на срещата ще бъде вероятността за разговор сред Белград и Прищина, който беше пресечен заради разпускането на държавното управление на Косово, загатва Фокус.

Сръбският президент Александър Вучич в навечерието на последвалите събития и изборите за Косово на 6 октомври съобщи, че Сърбия чака доста сложна есен за косовския въпрос.

Коментирайки решението на управляващите в Прищина за идните избори, че жителите могат да гласоподават единствено с косовски документи, Вучич съобщи, че това е опит да се лишават от 3 500 до 4000 гласа за „ Сръбска листа “.

„ Намерението е да се покаже, че Белград няма да бъде питан за нищо. Те имат три листи с кандидати-сърби, с които демонстрират, че са толерантни към тях, до момента в който не се получи интернационално самопризнание. Тогава те ще извърнат политиката в смисъл, че те заплашват ползите им, в случай че сърбите са над 5% - съобщи Вучич на неотдавнашна изява в телевизия Pink.

Deutsche Welle след последното напрежение сред Белград и Прищина излезе с материал, който допуска, че посредством честите визити на сръбския министър председател Ана Бърнабич в чужбина, формален Берлин или канцлера Ангела Меркел се пробват да намерят опция на Вучич, който не съблюдава обещанието си.

Бърнабич направи първото си публично посещаване в Берлин тази седмица. На конференция след срещата Бърнабич единствено изясни, че немската страна не е показала ясна позиция, когато става дума за решение, основаващо се на демаркация сред Косово и Сърбия.

Фактът, че Бърнабич идва за първи път две години след назначението й, е необикновен единствено на пръв взор. Някои анализатори правят оценка, че тайната на това „ късно посещаване “ се крие в отношението на канцлера към сръбския президент Александър Вучич.

Дългогодишният сътрудник на немската осведомителна организация DPA в Белград Томас Брей преди срещата пред Deutsche Welle съобщи, че Меркел търси опция на разговора с Вучич в лицето на премиера Бърнабич,

„ Вучич не е извършил своята част от негласното съглашение сред Белград и Запада, а връзките сред Сърбия и Косово не са доведени до мечтаното равнище, до момента в който, в подмяна, Западът мълчи за пагубното състояние на правосъдната система. Според сръбските медии, защото Вучич не е извършил своята част от договорката, Меркел в този момент търси опция посредством пряк разговор с премиера Бърнабич - споделя Брей.

Междувременно водачът на Партията на свободата и справедливостта Драган Джилас съобщи, че неговата партия има проект за решение на спора в Косово и Метохия, който е помиряване с албанския народ. Но този проект планува, че няма да има място за Александър Вучич в сръбското държавно управление, както и за Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, които би трябвало да изоставен политиката в Косово. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР