Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва

...
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва
Коментари Харесай

Ангела Меркел предупреди за засилване на антисемитизма

Германският канцлер Ангела Меркел предизвести, че в Германия се ускорява антисемитизмът и още веднъж съобщи, че би трябвало да се подхващат решителни дейности против расизма, ксенофобията и общественото изключване. Това стана на гала, провежда през днешния ден във връзка 80-годишнината от Кристалната нощ, съобщи ДПА.

"В Германия още веднъж има преуспяващ еврейски живот ", сподели Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин.

"Но в същото време сме очевидци на обезпокоителен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни ", съобщи тя.

"За жал, съвсем свикнахме с обстоятелството, че всяка еврейска институция... би трябвало да бъде охранявана или особено защитавана от полицията ", сподели Меркел. "Но ние изпитваме боязън от нападенията против хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август против еврейския ресторант в Кемниц, осъществено с десни подбуди ", съобщи тя.

Подобни престъпни действия на антисемитска основа навяват "лоши мемоари за началото на преследванията против евреите през 30-те години ", сподели канцлерът.

"Държавата би трябвало да работи уверено и поредно против езика на омразата, общественото изключване, антисемитизма, расизма и десния екстремизъм ", сподели Меркел. "По същия метод страната би трябвало да работи поредно, когато омразата против евреите и Израел, било то вербална или невербална, се демонстрира от живеещи в нашата страна хора с друг набожен и културен генезис ", съобщи тя.

Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер сподели, че през 1938 година постройката на синагогата е била подпалена и пожарът е бил сподавен относително бързо единствено с цел да не засегне близките домове, съобщи Асошиейтед прес.

Шустер съобщи, че въпреки и виновни за погрома да са били нацистките организации СА и Секретен сътрудник, това към този момент е означавало, че хиляди германци са взели участие, а реакцията на популацията е дала на нацистите "ценната информация ", че съвсем никой не е протестирал.

Макар актуалните набези против евреи, мигранти и мюсюлмани да не може да се приравнят с закононарушенията от нацистката епоха, срамно е, че "подобни неща се случват в Германия през 2018 година ", сподели той.

Шустер укори крайнодясната партия "Алтернатива за Германия ", по тази причина че "не изпитва почитание към нищо ". Партията, която предходната година влезе в немския парламент, не бе поканена на днешната гала.

В синагогата присъстваше и немският президент Франк-Валтер Щайнмайер. По-рано в тирада в Бундестага той сподели, че злополуките през двете международни войни и Холокоста, са неделима част от немската еднаквост.

Но в това време корените на демокрацията и на битката за независимост би трябвало да се помнят такива, каквито са били в зората на демокрацията през 1918 година, сподели той. На 9 ноември с изключение на от

Кристалната нощ се навършва и годишнина от провъзгласяването на тази дата през 1918 година на края на монархията в Германия и началото на Ваймарска република.

"Можем да се гордеем с традициите си за независимост и народна власт, без да губим от взор пропастта на Шоа ", сподели Щайнмайер, употребявайки названието на иврит на Холокоста.

Днес се отбелязва и рухването на Берлинската стена през 1989 година Щайнмайер дефинира това събитие като "най-щастливия 9 ноември в историята (на Германия) ". Но остава "най-тежкият и най-болезненият въпрос в немската история " - по какъв начин единствено за няколко години след демократизацията през 1918 година, през 1933 година нейните врагове, нацистите, съумяват да завоюват изборите и немският народ залива съседите си в Европа с война и изтребване, съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР