Германският канцлер Ангела Меркел предложи днес за нов генерален секретар

...
Германският канцлер Ангела Меркел предложи днес за нов генерален секретар
Коментари Харесай

Меркел предложи Крамп-Каренбауер за генерален секретар на ХДС

Германският канцлер Ангела Меркел предложи през днешния ден за нов общоприет секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) министър-председателката на западната провинция Саар Анегрет Крамп-Каренбауер, оповестиха източници от партията, представени от международните организации.

Крамп-Каренбауер се чака да бъде определена на втория по значимост пост в ХДС на партийния конгрес на 26 февруари. Тогава ще се гласоподава и по съдружното съглашение с лявоцентристката Германска социалдемократическа партия.

Петдесет и пет годишната Крамп-Каренбауер ще размени на този стратегически пост Петер Таубер, за който бе оповестено, че ще подаде оставка по здравословни аргументи. Тя е считана за евентуален правоприемник на Меркел на лидерския пост в ХДС. Двете дами споделят сходни центристки политически възгледи на фона на недоволството от дясното крило в придвижването, което желае да бъде изработен завой към консерватизъм поради възхода на крайната десница.

Срещу Меркел има вътрешнопартийно неодобрение и поради отстъпките, които тя склони да направи, с цел да подписа съдружно съглашение със социалдемократите - съгласи се да им даде министерството на финансите, считано от консерваторите за поръчител на бюджетната дисциплинираност в страната.

Членовете на ГСДП занапред би трябвало да одобрят договорката за нова огромна коалиция. От на следващия ден до 2 март те ще гласоподават по пощата дали партията им да влезе в ръководството дружно с блока ХДС/ХСС, а резултатите от вота ще станат известни на 4 март. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР