Германският канцлер Ангела Меркел и министърът на земеделието Юлия Кльокнер

...
Германският канцлер Ангела Меркел и министърът на земеделието Юлия Кльокнер
Коментари Харесай

Защо храните в Германия са толкова евтини?

Германският канцлер Ангела Меркел и министърът на земеделието Юлия Кльокнер се срещнаха в Берлин с ръководителите на най-големите хранителни вериги в страната - " Алди ", " Лидл ", " Реве " и " Едека " - с цел да обсъдят гарантирането на по-честно възнаграждение за земеделските производители (Германската " Реве Груп " е притежател на веригата магазини " Билла " - б.р.). Срещата се случва след митинги на земеделците и животновъдите. Представители на социалдемократите и Зелените в Бундестага настояха за завършек на дъмпинговите цени за зеленчуци, плодове и месо.

" Четирите огромни хранителни вериги слагат фермерите под голям напън ", споделя по този мотив депутатът от Зелените Антон Хофрайтер. Според него не може цената на месото и млякото по магазините да е по-ниска от цената за тяхното произвеждане. Такава система е повредена и не работи, счита Хофрайтер.

" За " и " срещу " ниските цени

Двете гледни точки наподобяват по този начин: производителите, подкрепяни от двете леви партии, се оплакват от употреба. Големи вериги им извиват ръцете, изкупувайки продукцията им на прекомерно ниски цени. Търговията с тях няма опция, защото четирите огромни компании държат към 85% от пазара на хранителни артикули във федералната република.

Големите вериги пък споделят, че повдигането на цените на питателните артикули ще сътвори сериозна опасност за хората, които са на ръба на оцеляването. " В Германия към 13 милиона индивида живеят в беднотия или са на границата на бедността. А евтините хранителни артикули им дават опция да се изхранват здравословно и несъмнено ", споделя изпълнителният шеф на " Реве " пред " Ди Цайт ".

Земеделските производители също са обезпокоени за прехраната си. Данни, представени от " Хесеншау ", демонстрират, че до момента в който през 50-те години на предишния век 62,6% от цената на продуктите за крайния консуматор е отивала назад при производителите, то през 2018-а едвам към една пета се връща при тях. Това значи, че за литър мляко производителите получават към 35 цента, за 200 грама котлет - 21 цента, а от хмела, нужен за половин литър бира, едвам 2 цента.

Примерът на Франция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР