Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха

...
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха
Коментари Харесай

Меркел и Макрон зоват Путин за примирие в Източна Гута

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон приканиха за неотложно помирение в Източна Гута край Дамаск за доставки на филантропична помощ и осъществяване на евакуация от бунтовническия анклав, където над 400 цивилни бяха убити през последните дни, съобщи Агенция Франс Прес.

В писмо до съветския президент Владимир Путин двамата желаят Русия да поддържа проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за 30-дневно помирение в Сирия, заяви в петък френското президентство.

Но посланик №1 на Москва Сергей Лавров разкритикува текста на проекторезолюцията, като настоя за гаранции, че примирието ще бъде спазвано от бунтовниците.

За да е ефикасна резолюцията - подготвени сме да дадем единодушие за текст, който прави това, ние предлагаме проект, допускащ същинско помирение и основан на гаранции от всички, които са във и отвън Източна Гута, сподели Лавров на конференция в Москва.

Той уточни, че американците имат въздействие върху екстремистки групи, останали в предградието на Дамаск. Но добави, че за момента Съединени американски щати и съдружниците им отхвърлят корекция, която ще ги държи виновни за приемането на ясни гаранции от бойците, че те ще прекратят огъня.

Шефът на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини също прикани за неотложно помирение и доставки на помощи в Източна Гута. Клането в Източна Гута би трябвало да спре в този момент, показва тя в изказване. И прибавя: На Европейския съюз към този момент не му доближават думи, с цел да опише ужаса, изпитван от хората в Източна Гута.

По-рано през днешния ден и Турция настоя Русия и Иран да спрат бомбардировките, осъществявани от режима в Дамаск над бунтовническия анклав. Външният министър Мевлют Чавушоглу добави още, че офанзивите против Източна Гута, както и против бунтовници в провинция Идлиб, опонират на договореностите сред трите страни за зони за деескалация.

Най-малко 426 души, след които 98 деца, са били убити, откакто на 18 февруари режимът и негови съдружници ускориха въздушните удари и обстрела по обсадения регион Източна Гута, твърди основаният във Англия Сирийски център за наблюдаване на човешките права.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР