Германският износ отбеляза рекорден в историята спад през март, на

...
Германският износ отбеляза рекорден в историята спад през март, на
Коментари Харесай

Германският износ с исторически спад през март

Германският експорт означи рекорден в историята спад през март, на фона на мощно засегнатото от пандемията световно търсене и ползване, демонстрират данни на немската федерална статистика Destatis, представени от БНР.

Износът на Германия се е сринал през март с 11,8% по отношение на февруари, когато е повишен с 1,2%, като това е най-големият спад на немския износ от август 1990 година, откакто Destatis разполага с тази серия стопански данни. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-умерено намаляване на износа с към 5 на 100.

В същото време немският импорт се е намалил през март с 5,1% след намаляване с 1,5% през предходния месец, отбелязвайки максимален спад от януари 2009 година, когато беше разгарът на международната финансова и икономическа рецесия.

В резултат на трагичния спад на износа, комерсиалният баланс на Германия на сезонно-коригирана база се сви внезапно през март до 12,8 милиарда евро от 21,4 милиарда евро през февруари.

Спрямо година по-рано немският износ се намали със 7,9%, до момента в който вносът - с 4,5 на 100, като на некоригирана база комерсиалният остатък през се намали до 17,4 милиарда евро от 22,3 милиарда евро през същия месец на 2019 година и по отношение на положителен баланс за 20,6 милиарда евро през февруари.

Правителството на Германия очаква силно разчитащата на експорта стопанска система на страната да отбележи тази година нечуван от Втората международна война насам спад от от 6,3% макар солидният държавен финансов пакет за 750 милиарда евро, имащ за цел да облекчи отрицателното влияние на рецесията.

Мнозинството икономисти и анализатори са на мнение, че всяко едно идно възобновяване ще бъде постепенно, като темпът на стопански напредък ще зависи значително от това какъв брой бързо европейските съседи на Германия и други значими търговски сътрудници като Китай и Съединени американски щати ще излязат от рецесията.

" Взаимната взаимозависимост на международната стопанска система ще бъде съдбовна за експортния бранш по време на коронавирусната рецесия ", разяснява пред Ройтерс Александър Крюгер от Bankhaus Lampe, добавяйки, че най-лошото занапред следва.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР