Германският главен прокурор Петер Франк заяви, че германските разследващи органи

...
Германският главен прокурор Петер Франк заяви, че германските разследващи органи
Коментари Харесай

Германия призна, че няма доказателства за руско участие при взривяването на Северен поток

Германският основен прокурор Петер Франк съобщи, че немските проверяващи органи не разполагат с доказателства, че Русия стои зад детонациите по газопроводите " Северен поток " и " Северен поток 2 ". Той съобщи това в изявление, оповестено в събота във вестник Welt am Sonntag.

" В момента това не може да бъде потвърдено, следствието продължава ", сподели Франк. С помощта на два проучвателен кораба са взети проби от водата и почвата, както и останки от тръбопроводи от съответните места на гърмежа, ситуирани в изключителните стопански зони на Дания и Швеция. Мястото на случая също е деликатно документирано.

" В момента оценяваме всичко това от съдебномедицинска позиция ", акцентира немският основен прокурор. Същевременно той напомни, че Дания и Швеция организират лични следствия на случая. " Въпреки това поддържаме връзка ", съобщи Франк.

По-рано немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Федерална Република Германия не има намерение да спекулира с тематиката за бойкот на газопроводите " Северен поток " и " Северен поток 2 " без доказателства. На собствен ред говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова уточни, че ръководителят на немското държавно управление е трябвало да се оправдава за нежеланието на Берлин да разгласява данните от следствието на детонациите в " Северен поток ", което основава усещането, че Германия има какво да крие. Дипломатът назова позицията на Берлин двусмислена, защото действителните му дейности пораждат подозрения по отношение на интереса му да разпознава уредниците и причинителите на офанзивите против " Северен поток ".

Припомняме, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание на 7 февруари 2022 година да попречи на " Северен поток 2 " да стартира да действа, в случай че Русия нахлуе в Украйна. " Ако Русия нахлуе ", сподели Байдън, " тогава към този момент няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край ".

Байдън не изясни по какъв начин Съединени американски щати ще реализиран това, защото въпросът зависи от Германия. На въпрос по тематиката на общата конференция със Шолц, той съобщи: " Обещавам ви, че ние ще можем да създадем това ".

 

Източник " Гласове "

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР