Германският автомобилен производител Volkswagen потвърди стойността на сделката за продажбата

...
Германският автомобилен производител Volkswagen потвърди стойността на сделката за продажбата
Коментари Харесай

Купиха бизнеса на Фолксваген“ в Русия за 125 милиона евро

Германският авто производител Volkswagen удостовери цената на договорката за продажбата на съветския си бизнес на Арт-Финанс, компания, близка до дилърския холдинг Aвилон. Цената на придобиването е в размер на 125 милиона евро.

Съответното удостоверение е оповестено във финансовите доклади на компанията за първата половина на 2023 година Според VW продажбата на Арт-Финанс на дялове в съветското посланичество на Volkswagen Group Rus LLC, в това число локални компании, следени от него (Volkswagen Components and Service LLC, Scania Leasing LLC, Scania Finance LLC, Scania Insurance) бе приключена на 18 май.

По-рано цената на договорката не беше посочена от двете участващи страни. Източник от участник в този пазар, осведомен с решението на подкомисията на държавната комисия за надзор на задграничните вложения, обаче сподели пред Интерфакс, че

договорката с активите на VW е била контрактувана на 17 април на цена до 125 милиона евро.

Така в деня на утвърждението на договорката цената ѝ е надхвърлила 11 милиарда рубли.

LLC " Art-Finance " е записано в Москва в средата на февруари. Собственик на 100% от акциите ѝ е президентът на групата Avilon Андрей Павлович.

Бившето съветско посланичество на Volkswagen (Volkswagen Group Rus LLC) беше преименувано на AGR Automotive Group (AGR LLC) през юни като част от ребрандирането.

Компанията ще продължи да продава коли и аварийни елементи.

Заводът на Volkswagen, ситуиран в индустриалния парк Грабцево в Калуга, има индустриален потенциал от 225 000 автомобила годишно. До пролетта на 2022 година компанията създава моделите Volkswagen Polo, Volkswagen Tiguan и Skoda Rapid. Заводът за бензинови мотори, ситуиран там, е с потенциал от 150 000 единици годишно.

До март 2022 година VW също прави договорно сглобяване на модели Skoda (Octavia, Karoq, Kodiaq) и Volkswagen Taos на мястото на автомобилния цех в Горки.

Споразумението за сглобяване на контракта беше прекъснато от страните през август 2022 година: VW заплати на съветския сътрудник 4 милиарда рубли, GAZ разгласи желанието си да " обезпечи различно натоварване " на свободните мощности.

Както се отбелязва в доклада на VW, в края на 2022 година Porsche AG подписа съглашение с самостоятелен вложител за продажбата на съветски дъщерни сдружения - Porsche Russland LLC и Porsche Center Moscow LLC, както и Porsche Financial Services Russland LLC. С този вложител беше контрактувана и алтернатива за назад изкупуване, която може да бъде упражнена не по-рано от пет и не по-късно от 10 години след продажбата.

В края на годината за тези компании е приета загуба от амортизация в размер на 25 милиона евро.

VW заяви, че в края на 2022 година е взето решение за продажба на фирмите си във финансовия бранш. По-специално Volkswagen Bank Rus LLC, Volkswagen Group Finance LLC и Volkswagen Financial Services Rus LLC. VW чака тези компании да излязат от периметъра на групата през втората половина на 2023 година

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР