Германските разузнавателни служби разследват двама служители в министерството на икономиката

...
Германските разузнавателни служби разследват двама служители в министерството на икономиката
Коментари Харесай

Скандал в Берлин! Подозрения в шпионаж в полза на Москва от служители на икономическото министерство

Германските разследващи служби проверяват двама чиновници в министерството на стопанската система и климата, обвинени в шпионаж в интерес на Москва, съобщи Франс прес, като се базира на седмичното издание " Цайт ". Според него двамата представители на министерство са отговаряли за деликатните енергийни въпроси.

Федерална работа за отбрана на конституцията (BvF) - немското контраразузнаване -започнало следствие, откакто други чиновници на икономическото министерство са споделили подозрения против двама висши функционери, прецизира " Цайт ".

Германският министър на стопанската система и климата отхвърли да отговори на въпросите на Агенция Франс Прес по случая.

Двамата чиновници на ведомството са привлекли вниманието на сътрудниците си със отбраната на проруски позиции, както и с рецензии на решенията на държавното управление на канцлера Олаф Шолц в енергийния бранш, най-много прекъсването през февруари на тръбопровода " Северен поток-2 ", свързващ Русия с Германия.

Подробен разбор на диалозите на двамата чиновници, осъществен от разследващите служби, демонстрира, че един от тях е бил на стаж в Русия. Освен това двамата са поддържали " прочувствена непосредственост " с съветската страна, показва още немският седмичник, като въпреки всичко прецизира, службите не разполагат с безспорни доказателства.

През последните години Германия беше разтърсвана неколкократно от шпионски афери, в които беше замесвана и Русия. Зависимостта на най-голямата европейска стопанска система от доставките на съветски газ се оказа едва място за страната след началото на нашествието в Украйна.

Наскоро немските служби показаха съмнения за евентуален съветски шпионаж по отношение на образованието в страната на украински бойци. През предишния октомври немското правораздаване наложи присъда от две години условно на някогашен чиновник на компания за осведомителна сигурност поради даване на данни за Бундестага на Русия. През април тази година съветски академик получи едногодишна условна присъда за шпионаж на европейската галактическа стратегия " Ариана " в интерес на Масква.

Обвиненията на Германия в кибершпионаж към Русия са повода за утежняването на двустранните отношение още преди началото на съветската атака в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР