Германските потребителски цени се покачват с най-бързите темпове от близо

...
Германските потребителски цени се покачват с най-бързите темпове от близо
Коментари Харесай

Цените в Германия скочиха до най-високо ниво за три десетилетия

Германските потребителски цени се повишават с най-бързите темпове от близо три десетилетия, подхранвани от усложненията в предлагането и поредност от краткотрайни напрежения, съпътстващи възобновяване на стопанската система след пандемията, написа Investor.

Инфлацията скочи до 4,1% през септември, надвишавайки междинната оценка на икономистите, съгласно данни на Федералната статистическа работа. Само силата беше с 14% по-скъпа от предходната година, когато широкообхватните ограничавания поради ковид ограничиха търсенето и цените.

През август инфлацията бе 3,9%. За септември икономистите, интервюирани от " Ройтерс ", чакаха нарастване до 4,2%.

Стоките и услугите са поскъпнали приблизително с 4,1%.

Най-големите стопански системи в Европа - като всички изпитват мощен напредък след края на блокирането при започване на лятото - регистрират сходна наклонност. Франция, Италия и Испания бяха измежду тези с инфлация надалеч над 2% - задачата, която Европейската централна банка си постява за еврозоната.

Икономистите предвиждат, че растежът на цените в района от 19 страни ще се форсира до 3,3% този месец, най-високият за 13 години. Тези данни се чакат в петък.

Досега политиците упорстваха, че скокът е значително временен, отразявайки статистически резултати, в това число промени в немските налози върху продажбите и графика на продажбите през лятото, които ще изчезнат следващата година.

Наскоро обаче те също по този начин подчертаха риска, че дефицитът на материали и транспортните проблеми могат да доведат до по-устойчив ценови напън, който в последна сметка може да докара до по високи заплати. Ако това се случи, ЕЦБ би трябвало да е подготвена да отговори, сподели членът на Управителния съвет Габриел Махлуф в изявление за Bloomberg TV.

Новите прогнози се чакат през декември и ще оказват помощ на длъжностните лица да дефинират курса на парични тласъци, откакто ограниченията за пандемия изтекат при започване на идната година. Въпреки че са вероятни проверки за тази година, инфлацията надали ще бъде задоволително мощна в средносрочен проект, с цел да оправдае внезапна смяна в позицията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР