Германските дискаунт вериги Aldi и Lidl завземат все по-голям дял

...
Германските дискаунт вериги Aldi и Lidl завземат все по-голям дял
Коментари Харесай

След като завзеха Европа, Lidl и Aldi променят и пазара в най-голямата икономика в света

Германските дискаунт вериги Aldi и Lidl завземат все по-голям дял в Съединените американски щати и това кара американските ритейлъри да отговорят, написа The Wall Street Journal.

Европейските компании усилват продажбите със тактиката си да оферират по-малко артикули на по-ниски цени. В отговор американските съперници също намаляват цените на артикули като мляко и яйца и прибавят такива, които постоянно липсват в Aldi и Lidl, като свежи плодове и зеленчуци. Битката сред тях идва в миг, в който търговците към този момент вършат всичко допустимо, с цел да задържат клиентите си, които все по-често се обръщат към интернет магазините.

" Нашата страна бива превзета от немските ритейлъри и те трансформираха екосистемата доста ", споделя Джон Рос, президент и основен изпълнителен шеф на IGA Inc., асоциация на към 600 американски хранителни магазини. По думите му, навлизането им може да се съпоставя само с решението на Walmart Inc. да стъпи в хранителния бизнес през 1988 година Днес компанията е най-големият търговец на храни в Съединени американски щати.

Продажбите на магазините " с стеснен подбор ", в които с изключение на Aldi и Lidl, влиза и Trader Joe`s, ще се покачват с по 5,6 % годишно до 2023 година, съгласно Inmar Analytics Inc. Прогнозите са, че продажбите в обичайните супермаркети ще понижават с 0,5 % годишно.

Това не е първият път, в който европейските дискаунтър се пробва да отхапе парче от пазара в Съединени американски щати. Британският колос Tesco PLC напусна Съединени американски щати през 2013 година след 5 години на загуби.

Aldi и Lidl обаче наподобява са намерили точната рецепта. Първата верига отвори първия си магазин в Съединени американски щати през 1976 година и за последното десетилетие удвоява броя на обектите си до общо 1 900 в 36 щата. Lidl, която навлезе преди единствено две години, се е прицелила към 100 магазина до края на идната година.

И двете компании общо взето следват тактиката, която им завоюва преобладаващата позиция в Европа: стеснен брой артикули, доста от които от по-евтини лични марки, дейно подредени в дребни магазини.

Сега щатските съперници се пробват да имитират тази тактика. Kroger Co., най-голямата супермаркет верига в Съединени американски щати, преобрази 14 от дискаунт магазините си с бранд Ruler Foods, с цел да се състезава по-добре с немските компании. Търговецът опрости разположението на стоките, като стартира да продава повече артикули от лични марки и да ги зарежда по рафтовете с доставъчните опаковки им, с цел да понижи разноските. Kroger нае и ветерана от Aldi Лиц Фернединг, който оглави Ruler Foods през 2017 година През юли т.г. тя бе нараснала на вицепрезидент в компанията-майка.

Наскоро представител на Walmart съобщи, че колосът залага на по-голям подбор и еквивалентно ниски цени, с цел да резервира клиентите си. Други вериги също се целят към намаление на цените, с цел да запазят пазарния си дял от немските вериги.

В същото време конкуренцията при цените кара Aldi и Lidl също да подхващат нови стъпки, с цел да привлекат клиенти, като прибавят повече стока, пекарни, както и обновяват магазините си, като ги вършат по-светли.

Lidl се концентрира на Източния бряг, където предходната година закупи 27 магазина от Best Market, районна верига. Компанията съобщи, че е е отворена и към нови придобивания.

За да притегли клиентите от градските зони, Lidl е нараснала продавания подбор с към 30 %, като към този момент включва повече свежи храни и даже цветя. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР