Германската управляваща коалиция посрещна 2024 г. в дълбока криза. Рейтингите

...
Германската управляваща коалиция посрещна 2024 г. в дълбока криза. Рейтингите
Коментари Харесай

“Светофарът” прегоря. Шолц погреба наследството на Меркел

Германската ръководеща коалиция посрещна 2024 година в дълбока рецесия. Рейтингите непрестанно падат, както и публичното доверие в канцлера Олаф Шолц. На фона на неотдавнашните митинги на фермерите, разцеплението нараства освен сред обществото и властта, само че и вътре в ръководещия хайлайф. Възможно е обединението да не стигне до парламентарните избори през 2025 година

От триумф към неуспех

Според януарско изследване на института за проучване на публичното мнение ИНСА три четвърти от германците са недоволни от федералното държавно управление. Едва 17% са дали отговор позитивно на обединението. Това е най-лошият индикатор, откогато е на власт.

След парламентарните избори през 2021 година никой не получи болшинство, тъй че трябваше да се подписа неустойчив съюз. В резултат на това се появи „ светофар “: алено - Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП), жълто - Свободната демократическа партия (СвДП) и, несъмнено, “Зелените ”. Канцлер стана Олаф Шолц от ГСДП. Робърт Хабек ( “Зелените ”) зае поста вицеканцлер, Кристиан Линднер от Свободните демократи е министър на финансите. Но точно от Шолц германците са изключително недоволни. 72% са срещу, едвам всеки пети е за.

Коалицията абсолютно поддържа режима в Киев и се отличава с извънредно остра антируска реторика. Тя прокара закон за фундаменталния отвод на Германия от изкопаеми горива, отбелязва европейската преса. Като цяло тя обърна огромно внимание на екологичния дневен ред.

Това в последна сметка повдигна въпроси. Федералният парламентарен съд постанови, че изразходването на 60 милиарда евро, предопределени за превъзмогване на последствията от пандемията, само че изхарчени за екологични планове, е нелегално. Е, намаляването на дотациите за дизелово гориво за фермерите докара до всеобщи митинги.

Орел, рак и щука

Към фермерите в свикването на национална стачка се причислиха и от железопътните служащи. След това бяха риболовците, които блокираха пристанището на Бусум.

Правителството даде обещание отстъпки. Но да вземем за пример Линднер, който говореше на манифестации в Берлин, беше освиркван и му беше казано „ да се махне “. Тоест гласоподавателите към този момент не се възмущават освен от Шолц, само че и от целия „ светофар “.

А рейтингът на дясната партия " Алтернатива за Германия " ( “АзГ ”) е непрекъснато над 20 %. Предвижда се тя да завоюва локалните избори в три района на страната през септември.

„ Гледайки тези резултати, всеки политик на светофара би трябвало да се уплаши “, споделя “Билд ”, който поръча проучването на ИНСА. „ Това е в действителност трагично “, призна служителят на института Херман Бинкерт, разяснявайки изследването през декември. В същото време, съгласно него, спадът в известността на „ светофара “ е неминуем: „ Партиите в тази коалиция просто не си подхождат. “

Всъщност главните им ползи са разнообразни. ГСДП се концентрира върху общоприетите демократични свободи и обществени отговорности. Основната грижа на СвДП е по какъв начин да избегне външни заеми, изключително след правосъдната присъда, която докара до многомилиардна дупка в бюджета. И “Зелените ”, несъмнено, се борят с световното стопляне и изкопаемите горива. Между другото, Линднер приказва на фермерите против „ несъразмерните екологични стандарти “ и системата за обществена сигурност, която „ дава на хората пари, с цел да не вършат нищо “. Той изглеждаше по-скоро като опозиционер, в действителност отричащ главните правила на своите съдружни сътрудници, изненада се “Файненшъл Таймс ”.



Губи се духът на единството

„ Доверието в държавното управление нормално пада, когато се вземат несъответствуващи решения “, сподели неотдавна немският федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в изявление за вестник “Зюдойче Цайтунг ”. И добави: „ Или се дължи на вътрешни различия, информацията за които доближава до необятната общност. “

С него са съгласни локалните политолози. „ Има толкоз доста гафове и неточности от нехайство ", споделя Урсула Мюнх, шеф на Академията за политическо обучение в Бавария. „ И след всеки неуспех съдружните сътрудници споделят: „ Не съм аз, другите са. "

Това го схваща и " светофарът ". „ Духът, който имахме първоначално, изчезва ", призна заместник-лидерът на СвДП Волфганг Кубицки. „ Центробежните сили може да станат толкоз мощни, че обединението да не издържи до изборите през 2025 година ”, добави той.

Други разочароващи цифри

На този декор известността на Християндемократическия съюз (ХДС) се завръща. Рейтингът към този момент е над 30%. Голяма част от това е обвързвано със спомените на Ангела Меркел, някогашната председателка на ХДС и канцлер.

„ Толкова сме привикнали с това, само че в този момент има три партии в държавното управление, които в действителност са разнообразни и непрекъснато спорят ", споделя един от членовете на кабинета. „ Понякога е по-скоро като гледане на деца, в сравнение с като ръководство на страната ”, добавя той.

Междувременно редиците на ГСДП оредяват. Те към този момент са 365 190 души, което е с 14 671 по-малко от година по-рано. А отрицателната динамичност е непрекъсната. От избирането на Шолц - минус 30 хиляди.

Но в страната се отнасят с схващане към митингите. Според изследване на института “Форса ” 81% от интервюираните симпатизират на стачкуващите, две трети считат, че дотациите за дизела би трябвало да бъдат възобновени.

Но светофарът не бърза да прави отстъпки. А това е изпълнено с ново напрежение. В последна сметка съвсем половината от интервюираните показаха подготвеност да се включат в антиправителствените митинги.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР