Германската индустрия намира нови начини за транспортиране на товари -

...
Германската индустрия намира нови начини за транспортиране на товари -
Коментари Харесай

Рейн пресъхва. Германската икономика търси алтернативи

Германската промишленост намира нови способи за превозване на товари - от въглища до химикали, защото все по-честото ниско равнище на водата в река Рейн нарушава действието на най-голямата европейска стопанска система, написа Reuters.    Реката с дължина 1230 км, световноизвестна туристическа дестинация и част от националните знаци на страната, е комерсиална артерия за 80% от вътрешните транспорти на артикули на немската стопанска система, в това число недопечен нефт и природен газ.    Но след продължителните интервали на маловодие през 2018 година и 2022 година в този момент равнищата на Рейн още веднъж са прекомерно ниски в някои елементи на реката, с цел да могат товарните кораби с потенциал до 150 камиона да плават изцяло натоварени.    

При немския град Кауб, сериозната точка на затлачване за баржите по Рейн, равнището на водата е паднало до най-ниското си равнище за тази година при започване на седмицата. А това е сериозен проблем, като се има поради, че предходната година по водните пътища на Германия са били превозени 182 млн. метрични тона артикули, което е с 6,4% по-малко от 2021 година и най-ниското равнище от обединяването на Германия насам. И, защото тежки горещини обгръщат Южна Европа, Федералната организация за водни пътища и мореплаване на страната чака наклонността на спад да продължи. 
Бизнесът търси алтернативи    Германският производител на химикали Covestro транспортира повече от 30% от готовите си артикули и получава по-голямата част от суровините за производството им по Рейн.    " Изменението на климата и все по-честите ниски равнища на водата слагат обилни провокации пред Covestro, както и пред други компании ", декларира пред осведомителната организация Уве Арндт, който оглавява работната група на Covestro за Рейн.    Ето за какво групата е наела две баржи с ниско прегазване, които са в положение да доставят клиентите със солна киселина, даже когато равнището на Рейн в Кьолн спадне до 0,40 м.   

На към 260 км надолу по реката BASF също стартира да употребява плиткогазещ транспортен съд за доставяне на своя център в Лудвигсхафен, който получава към 40% от суровините си по Рейн, защото реката постоянно е единствен вероятен вид за превоз на запалими и токсични химикали. 
Но равнища при Кауб под един метър значат, че обичайните баржи би трябвало да понижат товарите си повече от два пъти до под 1500 метрични тона, споделя корабоплавателният кооператив DTG.    Новият танкер на BASF - Stolt Ludwigshafen, обаче може да носи товар от 2300 тона и да минава през стеснението при Кауб даже при ултраниски равнища от 30 см и това е значимо, защото химическата група №1 в света зависи от Рейн за доставката на множеството течни първични материали, в това число нафта.    " Нуждаем се от огромни количества, с цел да поддържаме производството си, а е доста мъчно да ги пренасяме ", споделя вицепрезидентът на BASF Барбара Хойер.     Thyssenkrupp, която афишира форсмажорни условия по време на сухия интервал през 2018 година, защото към този момент не получава задоволително първични материали, взема решение проблемите си, като наема дълготрайно трен, който може да доставя към 3000 метрични тона въглища, нужни за производството на стомана, всеки ден.   

Икономическа артерия 
Въздействието на ниските равнища на водата не се лимитира единствено до огромния бизнес, показва още Reuters. Забавянето на трафика по Рейн през 2018 година понижава брутния вътрешен артикул на Германия с цели 0,4%. Като предписание, в случай че равнището на водата при Кауб падне под 78 сантиметра за 30 поредни дни, какъвто е казусът през 2022 година и 2018 година, промишленото произвеждане спада с 1%, сочат данни на Института за международна стопанска система в Кил.    Deutsche Bank, която към този момент чака стопанската система на Германия да се свие с 0,3% през 2023 година, счита, че нескончаем интервал на ниски равнища на водата може да забави възобновяване на страната от рецесията.    Членът на управителния съвет на DTG Роберто Спранзи обаче отвърна, че търсенето на воден превоз е намаляло в сходство с по-ниската икономическа интензивност, което значи, че въздействието на ниските равнища на водата може да бъде по-управляемо, в сравнение с през предходните години.   

Печеливши и губещи 
Маржовете на облага в индустрията се свиват от по-високите цени на транспортите и разноските за наемане на баржи при ниски равнища на водата. Но логистичните компании се възползват от възходящото търсене на плавателни съдове, пригодени за по-ниски речни равнища.    " Очакваме, че поради изменението на климата рисковите стойности на река Рейн ще се случват по-често ", споделя Майкел Уйетеваал, общоприет управител в Stolt-Nielsen.    Компанията води диалози с няколко клиенти, чиито обекти се намират на Рейн или наоколо до нея, по отношение на баржи с ниска водоизместимост, споделя той и прибавя, че фирмите са загрижени за целостта на веригите си за доставки.    Германската HGK Shipping, поделение на общинската комунална работа в Кьолн, строи три такива кораба за клиенти, в това число за международния снабдител на зърнени храни Archer-Daniels-Midland.   

Главният изпълнителен шеф на компанията Стефан Бауер декларира, че енергийните, химическите и стоманодобивните компании имат лимитирани други възможности за превозване на огромни количества първични материали. 
" В кратковременен и средносрочен проект липсват потенциал, инфраструктура и личен състав, които да разрешат прекосяването към железопътния и автомобилния превоз ", безапелационен е той.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР