Германската икономика би могла да продължи да се свива през

...
Германската икономика би могла да продължи да се свива през
Коментари Харесай

Германската икономика върви към рецесия, отбеляза Бундесбанк

Германската стопанска система би могла да продължи да се свива през лятото, заради дефицит на поръчки и спад на индустриалното произвеждане в страната. Централната банка на Германия предизвести, че тази есен най-голямата стопанска система в Европа може да изпадне в криза. Скорошни данни демонстрираха, че немският БВП се е свил с 0.1% през второто тримесечие на 2019 година, а второ следващо понижение за тримесечие ще значи нахлуване в криза, акцентира Ройтерс.

Германският напредък се е намалил през второто тримесечие главно поради спад на износа, подбуден от световната комерсиална война и несигурността към Брексит, които доведоха до понижаване на икономическото доверие, нанасяйки по този метод удар върху стопанската система в страната, която е фокусирана върху износа. В нов месечен отчет Бундесбанк предвижда, че стопанската система на Германия може да се свие леко през тримесечието юли-септември. Според отчета на централната банка на Германия в актуалната обстановка не може да се реши дали износът и промишлеността ще се стабилизират преди вътрешната стопанска система да бъде наранена още повече.

"Общите стопански резултати могат още веднъж да намалеят леко. Основната причина за това е продължаващият спад в промишлеността ", отбелязва централната банка на Германия, акцентирайки като претекст също и забележителния спад на поръчките и този в индикаторите за доверие за индустриалните компании. "Докато вътрешното ползване продължава да изолира стопанската система, пазарът на работни места към този момент демонстрира признаци на уязвимост и доверието в бранша на услугите също понижава. Бъдещото развиване ще зависи от това какъв брой дълго ще продължи опълчването сред огромните стопански системи и в каква посока ще поемат връзките им ", добави Бундесбанк.

Германия продължава да отхвърля концепцията за увеличение на обществените разноски, с цел да компенсира забавянето, се отбелязва още в отчета. Финансовият министър на Германия Олаф Шолц съобщи неотдавна, че Берлин има фискалната мощ да противодейства на всяка бъдеща икономическа рецесия. По думите на Шолц международната финансова рецесия през 2008 година и 2009 година е коствала на Германия почти 50 милиарда евро и държавното управление може още веднъж да набере такава сума, в случай че е належащо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР