Германия победи Сърбия, за да спечели първото по рода си Световно първенство по баскетбол на FIBA

...
Германия спечели първата си по рода си титла на Световното
Коментари Харесай

Германия спечели първата си по рода си титла на Световното първенство по баскетбол на FIBA, като победи Сърбия с недостатъчен персонал с 83-77 в мач между двете европейски мощни страни в Манила.

Германия се облегна на скок от 22-10 през третата четвърт в неделя, организиран от братята Франц и Мориц Вагнер, за да натрупа възглавница и никога да не изпусне преднината, за да спечели първото общо- Европейски финал от 2006 г.

Най-ценният играч на турнира Денис Шрьодер пренесе Германия с рекордните 28 точки в мача, много над средното за него от 17,9 точки на мач, и добави две борби и две асистенции.

Германия стана първият отбор, спечелил короната на Световната купа на ФИБА в своя финален дебют след Испания през 2006 г. Сърбия погълна още една мъка, след като загуби от Съединените щати със 129-92 на финала през 2014 г. в Мадрид, Испания , като завършиха по-добре от четвъртфиналите си през 2019 г.

Двата отбора, които могат да се похвалят със силна работа в екип и химия, си размениха кошове през първото полувреме, а на почивката влязоха с по 47.

Но Германия натрупа преднина от 12 точки в края на третата четвърт и никога не погледна назад.

Марко Гудурич реализира два наказателни удара, намалявайки преднината на Германия до две, 79-77, с 39,5 тика до последния фрейм. Скъп обрат и пропуснати три точки попречиха на завръщането на Сърбия.

Стартиращият гард на Сърбия Огнен Добрич трябваше да бъде изнесен от паркета с контузия в глезена с 7:40 до края на първата четвърт. Сърбия също игра без нападател Бориса Симанич, който претърпя операция в Манила за отстраняване на бъбрек, след като получи удар в кръста срещу Южен Судан в предварителен мач.

Предишното най-добро представяне на Германия на Световното първенство за мъже беше през 2002 г., когато MVP Дирк Новицки ги изведе до бронзов медал.

„Световни шампиони!!! Невероятен! Какъв отбор!!!!” бившата звезда на Далас Маверикс Новицки написа на X.


Канада взе бронз

По-рано Канада постигна първото си класиране на подиума на Световната купа за сметка на изоставените САЩ със 127-118 в продълженията в завладяващ, рекорден мач за бронзови медали.

Горещият Дилън Брукс, който ще играе за Хюстън Рокетс през следващия сезон, задвижи канадците с рекордните си за турнира 39 точки, като отбеляза седем от осем тройки, заедно с четири борби и пет асистенции . Това бяха най-много точки, отбелязани от играч в игра за печелене на медали в историята на турнира.

Брукс спечели скандиранията на MVP от публиката с представянето си за всички времена, далеч от шумните освирквания в предишните игри на Канада.

Shai Gilgeous-Alexander, водещият реализатор, борец и подавач на Канада, завърши с 31 точки, шест борби и 12 асистенции. „Беше забавно да се опитвам да взема това, което защитата ми дава“, каза той пред репортери.

Новобранецът на годината в НБА на отбора на САЩ Паоло Банчеро, защитният играч на годината Джарън Джаксън младши и нападателят Брандън Инграм бяха отстранени поради заболяване.

Водещият голмайстор на отбора, Антъни Едуардс от Минесота Тимбъруулвс, записа 24 точки, пет борби и три асистенции.

Канада се възползва от характерно летаргичното начало на САЩ, за да поведе с 34-21 през първата четвърт, преди отборът на САЩ да отвърне на удара.

Канадката Кели Олиник пропусна потенциално печеливша тройка при звъненето, завършвайки четвъртата четвърт със 111 всяка.

Американците записаха най-много точки, които са допуснали в мач от Световното първенство.

Канада постигна множество постижения в турнира, включително дебюта си на полуфинал, като същевременно се класира за летните олимпийски игри за първи път от 2000 г.

Въпреки поражението, САЩ завършиха по-добре от седмото си място през 2019 г., най-лошият им резултат в големи международни турнири. САЩ спечелиха турнира рекордните пет пъти.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР