Германия ще поиска въвеждането на нови санкции срещу Русия, ако

...
Германия ще поиска въвеждането на нови санкции срещу Русия, ако
Коментари Харесай

Меркел предупреди Русия

Германия ще изиска въвеждането на нови наказания против Русия, в случай че Москва употребява газопровода „ Северен поток 2 “ като „ политическо оръжие “. Това увери немският канцлер Ангела Меркел от Киев на конференция след диалози с украинския президент Володимир Зеленски, разясняват в редакцията на изданието Der Spiegel, като допълват, че Кримската платформа за бъдещето на полуострова в допълнение изостря напрежението в връзките, написа организация " Фокус ".

Срещу Русия ще бъдат наложени наказания, „ в случай че газопроводът се употребява като оръжие “, сподели Меркел по време на среща със Зеленски в Киев. Германия и Съединени американски щати са се договорили за това в хода на договарянията във Вашингтон, напомни канцлерът на Федерална Република Германия.

„ Смятам, че това е рисково оръжие освен за Украйна, само че и за цяла Европа “, сподели Зеленски. Украйна се притеснява, че след стартирането в употреба на „ Северен поток 2 “, страната ще загуби ролята си на страна, през която се реализира преносът на съветски газ за Европа. В резултат на това Украйна ще загуби многомилиардния приход, от който зависи. Зеленски ще отпътува за Вашингтон в края на месеца, с цел да се срещне с Джо Байдън, с цел да се опита за последно да се опълчи на плана. Съединени американски щати също не са удовлетворени от съвсем приключения газопровод, напомня изданието.

Меркел даде да се разбере, че Германия ще поддържа Украйна при бъдещото потребление на нейната газопроводна мрежа. Тя може да бъде употребена за пренос на водород, предложи канцлерът. Зеленски на собствен ред изрази мнение, че сходен преход ще отнеме доста време. Германия поредно декларира, че ще се опита да повлияе на Русия, с цел да продължи преноса на газ през Украйна. Миналия петък обаче президентът Владимир Путин по време на среща с Меркел в Москва даде да се разбере, че всичко ще зависи от търсенето на пазара.

Дълго време Украйна беше най-важната директна страна, през която прекосяваха доставките на газ от Русия за Европа. Но смисъла ѝ последователно понижа с годините - заради въвеждането в употреба на „ Северен поток 1 “ преди към 10 години, а по-късно и на други газопроводи в Беларус и Черно море. Ако през 1998 година през Украйна са били превозени 141 милиарда кубически метра газ, то през 2020-а бяха едвам 56 милиарда.

Русия от своя страна подлага на критика присъединяване на Германия в конференцията за бъдещето на Крим. В понеделник в Киев се организира така наречен „ Кримска платформа “, на която участваха десетки държавни и държавни ръководители, както и външни министри. Фактът, че Германия „ поддържа провокативното събитие в Киев, което считаме за директна офанзива против териториалната целокупност на Русия, ни потиска надълбоко “, съобщи съветският дипломат в Германия Сергей Нечаев в изявление за вестник Die Welt am Sonntag. „ Това е още един утежнителен фактор за нашите двустранни връзки “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР