Германия се подготвя за по-бързо от планираното изтегляне на своите

...
Германия се подготвя за по-бързо от планираното изтегляне на своите
Коментари Харесай

Германия се подготвя за ускорено изтегляне на войските си от Мали

Германия се приготвя за по-бързо от плануваното евакуиране на своите към 1000 военнослужещи от Мали, откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава да приключи мироопазващата задача след претенции на военните на страната, съобщи представител на министерството на защитата в Берлин, съобщи Ройтерс.

Планираният завършек на интервенцията, известна като МИНУСМА, идва след години на напрежение и държавни ограничавания, които спънаха мироопазващите въздушни и наземни интервенции, откогато Мали сплоти напъните си с съветската наемническа група " Вагнер " през 2021 година

В признатата през вчерашния ден резолюция, направена от Франция, се желае задачата да стартира прекратяването на интервенциите неотложно, като процесът би трябвало да завърши до 31 декември тази година.

Силите на МИНУСМА с бройка 13 000 души бяха основани през 2013 година в поддръжка на задграничните и локалните войски, които се борят с ислямистките бойци, напомня Ройтерс. Първоначално Германия имаше за цел да приключи задачата си до май 2024 година, напомня Българска телеграфна агенция.

" След днешното решение ще проучим последствията за предходните ни проекти и в съгласуваност с Организация на обединените нации, управлението на задачата МИНУСМА и малийските управляващи, ще продължим изтеглянето, по опция с ускорени темпове ", съобщи представителят и добави, че изтеглянето на войските е почнало през юни тази година.

Части от опозицията и въоръжените сили упорстват за по-бързо евакуиране, защото немските войски не могат да извършват дилемите си от месеци заради напрежението с Бамако.

Войските на Берлин са ситуирани най-вече наоколо до северния град Гао, където главната им задача е да събират разследваща информация за МИНУСМА.

Някои специалисти се притесняват, че обстановката към сигурността може да се утежни, откакто задачата се изтегли, защото незадоволително оборудваната войска на Мали остава сама с към 1000 наемници от " Вагнер " в битката с ислямистите, които управляват пустинните северни и централни региони на страната. 

По-рано през деня САЩ показаха безпокойствие от за дестабилизиращата интензивност на " Вагнер " в Африка и упрекнаха водача на наемниците - Евгений Пригожин, че е съдействал за изтласкването на силите на Организация на обединените нации от Мали.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР