Германия разреши доставката в Украйна на около 50 зенитни установки

...
Германия разреши доставката в Украйна на около 50 зенитни установки
Коментари Харесай

Германия праща 50 стари зенитни системи на Украйна

Германия позволи доставката в Украйна на към 50 зенитни установки “Гепард ”. Държани на предпазване през последните 10 години, те ще получат механически усъвършенствания, преди да бъдат изпратени, посочи държавното управление в Берлин. Предвижда се и образование на украинските бойци, което ще бъде осъществено от немския оръжеен производител “Райнметал ”. Той е отправил още едно предложение към управляващите - да достави на Киев 100 бронетранспортьора “Мардер ”, само че към момента няма решение за тях.

Определена като забележителна смяна в политиката на Германия, стъпката бе оповестена по време на среща на над 40 министри на защитата от НАТО и Европейски Съюз във въздушната база в “Рамщайн ”. Досега Берлин следваше дългогодишната си политика да не доставя тежки оръжия в зоните на спор, само че държавното управление ѝ е подложено на възходящ напън да даде повече помощ на Киев.

Говорейки пред участниците в срещата, немската министърка на защитата Кристин Ламбрехт съобщи, че страната “ще прегледа всички благоприятни условия по какъв начин можем да подкрепим Украйна в нейната смела и значима битка за независимост и мир ”.

Домакин на срещата бе шефът на Пентагона Лойд Остин. “Както виждаме тази заран, народи от целия свят застават обединени в нашата решителност да подкрепим Украйна в битката ѝ против съветската имперска експанзия ”, сподели Остин при започване на диалозите. Само преди два дни той посети Киев дружно с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и организира близо тричасова среща с украинския президент Володимир Зеленски. След визитата бе оповестена спомагателна военна помощ в размер на 713 млн. евро.

От българска страна в срещата вземат участие министърът на защитата Драгомир Заков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Основната цел на диалозите е да се синхронизира и координира военната помощ за Киев.

Полша към този момент е изпратила танкове в Украйна, съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки, без да даде повече детайлности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР