Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и

...
Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и
Коментари Харесай

Меркел: Важно е да бъде улеснен процесът на свързаност, ще насърчим инфраструктурните проекти


Германия приветства българската самодейност за образуване на среща ЕК-Турция и построяването на газов хъб във Варна. Берлин и София ще работят за свързаността на Балканите. Германия вижда вероятност за присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз. Това съобщи федералният канцлер Ангела Меркел на взаимна конференция с министър-председателя Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

Меркел похвали България за чудесно квалифицираното председателство на Съвета на Европейски Съюз. „ Очакваме доста от българското председателство. То е чудесно квалифицирано. Мотото „ Съединението прави силата “ е мотото, от което имаме потребност в Европейския съюз. Напълно споделяме задачите на българското председателство “, сподели тя.

Според немския канцлер България може да направи доста за добросъседските връзки в района. По време на диалозите си с премиера Борисов е наранена тематиката за Западните Балкани, която е един от целите на българското председателство.

Виждаме вероятност за присъединение на страните от Западните Балкани. Това присъединение би трябвало да стане въз основа на изпълняването на критерии, безапелационна е канцлерът. В същото време Меркел акцентира значимостта на свързаността за района и даде обещание да работи с България за по-добрата транспортна съгласуваност.

Меркел и Борисов са разискали и тематиката за Турция. България може да направи доста във връзка с своите добросъседски връзки, сподели Меркел и добави: " Затова през днешния ден наред с развиването в България, доста интензивно говорихме за съседските връзки, да вземем за пример за проекта на България да организира в София неофициална среща на върха, отдадена на тематиката Западни Балкани, с цел да може страните от Западните Балкани да имат европейска вероятност и да решат огромна част от своите проблеми. Можем да разчитаме на ръководството в България. Зная, че Председателството е доста добре квалифицирано. Напълно споделяме задачите му ".

Добрият живот в мирна Европа се нуждае и от присъединяване на Западните Балкани – те да получат европейска вероятност, съобщи федералният канцлер. Трябва да покажем забележими триумфи. Знам това от така наречен Берлински развой. Тази година ще поканя Англия към този развой и ще работим ръка за ръка, добави тя..

Според Меркел е значимо да бъде улеснен процесът на съгласуваност. " Т.е. да дадем опция на хората да се свържат благодарение на инфраструктура - по път и с железопътен превоз. Говорихме за това, че ще насърчим инфраструктурните планове. България и Германия ще работят в тясно съдействие ".

Меркел акцентира като различен акцент съседството с Турция. " Говорихме по въпросите за миграцията. Искам да благодаря на България за метода, по който пази нашата външна граница. Тази задача е извънредно тежка, изключително на българо-турската граница ", съобщи канцлерът.

Ангела Меркел приветства самодейността на българския министър председател дружно с ръководителите на Европейския съвет, Комисията и Народното събрание, за среща с президента на Турция и намерено да се приказва по всички нерешени въпроси. " Имаме потребност от подредени връзки, с цел да можем да решаваме проблемите, които пораждат ", акцентира тя.

Канцлерът приветства и концепцията на България да построи във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейски Съюз. Германският канцлер съобщи изрично, че Германия ще продължи да работи на страната на България и да поддържа плановете й.

В най-скоро време последователно и на стадии ще стартират да се вкарват разпоредбите на Шенгенското пространство, преди всичко по летищата, сподели още немският канцлер. " Обсъждаме от дълго време въпроса за присъединението на България към Шенген. Виждаме какви старания се поставят и ви поддържаме. България на процедура към днешна дата към този момент пази външна граница на Съюза, имайки поради българо-турската граница ", съобщи тя.

Борисов изрече българската признателност на Ангела Меркел за поддръжката, която Берлин ни е оказал за газовия хъб „ Балкан”, опазването на границата и всички форми на съдействие в този смисъл. Той акцентира, че европейското финансиране на инфраструктурни планове, е необикновен „ жест към Балканите”, който оказва помощ да „ останат младите хора”, както и да дойдат туристи и вложители в района.

„ Имаме към този момент съществено ангажиране на Европейския съюз в лицето на немския канцлер”, сподели той. „ Най-вече съм благополучен, че Европейски Съюз води мирна, добросъседска политика и ще създадем всичко допустимо, с цел да възстановяваме връзките с огромните съседи, тъй като Европа има потребност от мир и спокойствие”, сподели министър председателят Борисов.

„ Благодаря ти, че в почивните дни откри време, да чуеш и от нас, какво мислим за Западните Балкани”, обърна се министър председателят към канцлера. „ С неспокойствие всички чакаме по-скорошното основаване на държавно управление в Германия, която е мотор за Европа. За положителното на всички е колкото може по-бързо да има държавно управление “, сподели българският министър председател. Борисов съобщи, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към Европейски Съюз.

" Нищо повече за Западните Балкани не подхожда от Берлинския развой. /…/ Някак си отдъхнах, когато слушам за финансирането на автомагистралите, жп линиите, пристанищата - това е необикновен жест към Балканите, към свързаността, да дойдат вложители, да се развие туризма, придвижването на артикули и товари. За един развой финансирането подсигурява триумфа му в тази ситуация. Имаме към този момент съществено ангажиране на Европейски Съюз и в лицето на канцлера ", сподели още Борисов.

Той акцентира, че упоритостите на елитите на балканските страни би трябвало да бъдат колкото е допустимо по-бързо да покриват критериите и датите да идват по-скоро. " За да покажем на тези нации, че Европа идва, че това не е развой в миналото някъде, през това време всички ние през европейски фондове, през европейски заеми, строим инфраструктурата, която ще ги приближи най-много до страните от Европейски Съюз и на процедура ще увеличи тяхната конкурентоспособност. Този проект канцлерът на Германия го одобри и смята, че парите, които ще са нужни в границите на 10-15 години, по никакъв начин няма да са вкупом и доста в пъти по-малко в случай че ги изоставим тези райони ", добави българският министър председател.

За приемането на страната ни в Шенген, Борисов сподели, че разчита доста на визитата на холандския министър председател на 6 февруари. " По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и в този момент. Понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си за това България и Румъния да са в Шенген - да има опция неговите специалисти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където желаят. Ще им осигурим цялостен достъп, където пожелаят, да отидат ", съобщи той.

По въпроса за еврозоната министър председателят Борисов акцентира, че България е една от най-дисциплинираните страни в Европейски Съюз, с най-нисък външен дълг, улев бюджетен недостиг, бюджетен остатък, голям фискален запас, растеж на стопанската система, 6% безработица, нулева инфлация, покачват се с по 10-12% приходите по Евростат. " България не е никакъв проблем, не е никакъв риск за еврозоната. Нашият път към чакалнята е отворен. Домашното сме си го написали. Въпрос на решение е на ЕЦБ ", сподели министър председателят Борисов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР