Германия предприе нови ходове, за да блокира китайски инвестиции в

...
Германия предприе нови ходове, за да блокира китайски инвестиции в
Коментари Харесай

Германия спира втора китайска сделка

Германия предприе нови ходове, с цел да блокира китайски вложения в страната. Държавната капиталова банка KfW краткотрайно ще придобие 20-процентен дял в електропреносната компания 50Hertz Transmission GmbH, с цел да предотврати опит делът да отиде в китайско сдружение, написа Bloomberg.

Освен това Берлин ще блокира придобиването на инженерна компания от вложители във втората най-голяма стопанска система, като това ще се трансформира в първата възбрана, издадена от кабинета на канцлера Ангела Меркел.

Така Германия се причислява към Съединени американски щати и Канада против Китай. Правителството на Меркел води и напъните във въвеждането на развой, който ще важи за целия Европейски съюз, и ще преглежда деликатно китайските вложения. Политиците са обезпокоени, че Китай желае да придобие сензитивна технология или да увеличи въздействието си посредством закупуването на основна инфраструктура като пристанища и електропреносни мрежи.

През май Канада блокира придобиването на строителната компания Aecon Group Inc. от поделение на China Communications Construction Co., а предходната седмица Съединени американски щати утвърди нови правила за разглеждането на китайски покупко-продажби.

Делът в 50Hertz, който KfW ще придобие, е оценен на към €770 милиона. Продавач е белгийската Elia System Operator SA/NV. Китайската State Grid Corp. водеше договаряния за придобиване. Останалите 80% остават в ръцете на белгийската компания.

" На база национална сигурност, федералното държавно управление има интерес да отбрани сериозно значима енергийна инфраструктура ", се споделя в Министерството на стопанската система, без да загатва Китай. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР