Германия прави нов опит да привлече в страната талантливи чуждестранни

...
Германия прави нов опит да привлече в страната талантливи чуждестранни
Коментари Харесай

Шолц реформира имиграционната система и изискванията за гражданство

Германия прави нов опит да притегли в страната надарени задгранични служащи в страната. Вчера Олаф Шолц разгласи проекти за промяна на имиграционната система на Германия и законите за поданството, заяви Politico.

Канцлерът изрази за следващ път поддръжката си за проектите на министъра на вътрешните работи Нанси Фейзер за преразглеждане на разпоредбите, с цел да улесни натурализацията на имигрантите, които той похвали, че играят значима роля за възобновяване и укрепването на Германия.

Цифрите за натурализация в Германия са в застой - едвам 1,3 добити свидетелства за поданство на 1000 души. Според Евростат това е под междинното за Европейски Съюз от 1,6 на 1000.В момента Берлин търси висококвалифицирана работна ръка от чужбина, с цел да запълни голямото количество свободни работни места. В момента то е най-високото за всички времена - 853 315 свободни места са регистрирани през 2022 година до октомври, съгласно компанията за разбор на данни Statista.

От думите на канцлера Шолц стана ясно още, че тази сряда неговият кабинет ще вземе решение по „ основни точки “ за промяната на имиграцията на квалифицирана работна ръка. Той сподели, че ще бъде въведена „ транспарантна, небюрократична “ точкова система, каквато от дълго време е общоприета процедура в други страни. Освен това ще стане по-лесно за чужденците да стартират образование или професионално образование.

Според проектите на Фейзер за промяна на закона за поданството на имигрантите ще бъде позволено да имат двойно поданство. Освен това те ще могат да станат натурализирани германци след пет години вместо след осем, съгласно план от 39 страници на проекта, прегледан от някои медии в предишния петък.

В случай на „ специфични интеграционни достижения “, като доброволна работа или изключителни езикови умения, натурализацията ще бъде допустима след три години.

Децата, родени в Германия от родители чужденци, могат да станат германци, в случай че единият или и двамата им родители са били в Германия в продължение на пет, вместо осем години.

„ Тези, които живеят и работят тук непрекъснато, също би трябвало да могат да гласоподават и да бъдат избирани... с всички права и отговорности, които вървят с това “, сподели още Шолц.Той обаче предизвести, че има граници на способността на страната да всмуква имигранти.

Не всички в Германия са съгласяват с смяната в политиката за имиграция и поданство.

Критиките идват от опозицията, както и от удобния за бизнеса съдружен сътрудник на Шолц, FDP.

„ Продаването на немско поданство не предизвиква интеграцията “, сподели опозиционният политик Александър Добринд от дясноцентристката ХСС.

Според други е прекомерно рано за такава широкообхватна промяна, добавяйки, че първо, репатрирането би трябвало да бъде наложено по-бързо.

Проектозаконът за промяната на поданството ще бъде координиран в държавното управление в идващите няколко дни и разискван от кабинета скоро.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР