Германия отпуска значителни средства, за да поддържа светлините включени. До

...
Германия отпуска значителни средства, за да поддържа светлините включени. До
Коментари Харесай

„Критична фаза“: Колосалните енергийни разходи на Германия ще растат още

Германия отпуска обилни средства, с цел да поддържа светлините включени. До момента енергийните разноски на страната се пресмятат на съвсем половин трилион $ и непрестанно нарастват, откогато войната в Украйна я вкара в дълбока енергийна рецесия преди девет месеца. Колосалната сума съставлява общият размер на спасителните стратегии и схемите, които държавното управление на Берлин започва, откакто цените скочиха и страната загуби достъп до газ от главния си снабдител Русия. Всичко това може да не е задоволително, написа Reuters в собствен разбор.

Колко тежка ще бъде икономическата рецесия и какъв брой дълго ще продължи, това зависи значително от развиването на енергийната рецесия “, сподели Михаел Грьомлинг от Германския стопански институт (IW).

„ Националната стопанска система като цяло е изправена пред голяма загуба на положение “, добави той.

Целевите държавни средства възлизат на към 440 милиарда евро (465 милиарда долара), съгласно изчисленията. Това се равнява на към 1.5 милиарда евро дневно, считано от момента на нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Казано по различен метод – към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната или по 5400 евро за всеки човек в Германия.

Всичко това е едвам първата стъпка от напъните на страната да избегне привършване на мощностите и да обезпечи нови източници на сила. 

Водещата стопанска система на Европа, трансформирала се в нарицателно за благоразумно обмисляне, в този момент е принудена да се преценява с милостта на метеорологичните условия. Енергийното нормиране е риск при положение на дълготрайно студено време тази зима – първата от половин век без съветски газ в Германия.

Страната се обърна към по-скъпия спот пазар, с цел да размени част от изгубените доставки, което спомогна за повишение на инфлацията до двуцифрени равнища. Междувременно обезпечаването нужните количества полутечен природен газ (LNG) и и сила от възобновими източници – считани за алтернативи на съветските горива – е надалеч от задачите. 

Германската стопанска система в този момент е в доста сериозна фаза, защото бъдещето на енергийните доставки е по-несигурно от всеки път “, сподели Щефан Кутс, вицепрезидент и проучвателен шеф на бизнес циклите и растежа в Института за международна стопанска система в Кил.

„ Къде е немската стопанска система? Ако погледнем инфлацията на цените, тя е в тресчица “, добави той.

Попитано за доклада на Reuters за заделените пари, немското финансово министерство се базира на данни от своя уеб страница. Министерството на стопанската система, което дава отговор за енергийната сигурност, съобщи, че продължава да работи за диверсификация на доставките, добавяйки, че LNG и терминалите, нужни за вноса му, са сериозна част от този проект.

По-скъпата мощ в действителност ще бъде мъчителна за най-голямата стопанска система в Европа, за която Международният валутен фонд към този момент предвижда, че ще се свие най-вече измежду страните от Г-7 през идната година. 

Сметката за импорт на сила в Германия ще скочи с общо 124 милиарда евро през тази и идната година по отношение на растеж от 7 милиарда за 2020 година и 2021 година, по данни от института Кил. Това ще е огромно предизвикателство за енергоемките промишлености в страната.

Химическият бранш, който е най-изложен на възходящите разноски за електрическа енергия, чака спад на производството с 8.5% през 2022 година, сигнализира индустриалната асоциация VCI. Браншът предизвестява за

големи структурни спирания в индустриалния пейзаж на Германия “.
Близо до Коронавирус разноските
Предназначените за битка с енергийната рецесия 440 милиарда евро към този момент приближават изхарчените почти 480 милиарда евро, които според IW Германия е похарчила от 2020 година за отбрана на стопанската система си от въздействието на пандемията COVID-19.

Парите включват четири помощни пакета на стойност 295 милиарда евро, в това число избавителния пакет от 51.5 милиарда евро за енергийната компания Uniper и този от 14 милиарда за Sefe (известен преди като Gazprom Germania). Също и 100 милиарда евро ликвидност за комунални услуги, с цел да обезпечат своите продажби против несъблюдение, както и към 10 милиарда евро за инфраструктура за импорт на LNG.

Сумата също по този начин включва неотчетени по-рано задължения от 52.2 милиарда евро от държавния заемодател KfW за подкрепяне на комуналните услуги и търговците, с цел да запълнят газохранилищата, да купуват въглища, да заменят източниците на доставки на газ и да покрият някои претенции за марж. 

Въпреки тези старания обаче няма огромна изясненост по какъв начин страната ще размени съветските доставки. Германия е внесла към 58 милиарда куб. метра газ от Русия предходната година, съгласно данни на Евростат и немската индустриална асоциация BDEW. Това съставлява към 17% от общото ползване на сила.

Германия желае възобновимите енергийни източници да съставляват най-малко 80% от производството на електрическа енергия до 2030 година За съпоставяне, през 2021 година делът е 42%. При последните темпове на разширение обаче това остава далечна цел. Германия конфигурира единствено 5.6 гигавата безоблачен потенциал и 1.7 гигавата вятърен потенциал на сушата през 2021 година

За да се реализира задачата от 80%, новите вятърни съоръжения на сушата би трябвало да се усилят към шест пъти до 10 GW годишно, съгласно отчет от октомври на федералното държавно управление и немските провинции. Соларните съоръжения би трябвало да се учетворяват всяка година до 22 гигавата, се споделя още в него.

Сузи Денисън, старши политически помощник в мозъчния концерн на Европейския съвет за външни връзки (ECFR), разяснява, че въпреки Германия да е свършила „ добра работа “, като е заменила количествата газ с сила от спот пазара, тя е изгубила репутацията си като водач при чистата сила.

За мен това, което в действителност липсва в тактиката на Германия, е сходно внимание към бързото увеличение на възобновимите енергийни източници, че в този момент е моментът да се влага в инфраструктурата на атомна и вятърна сила, с цел да се размени газа “, добави Денисън.
LNG проектът на Германия
През март министърът на стопанската система Робърт Хабек си сложи за цел да размени съветската сила доникъде на 2024 година, макар че доста икономисти и специалисти считат, че това е прекомерно амбициозно. Според Марсел Фрацшер, президент на Германския институт за стопански проучвания и Маркус Креббер, основен изпълнителен шеф на най-големия производител на електрическа енергия в Германия RWE, това ще се случи не по-рано от 2025 година и то, в случай че бъдат открити различни източници.

На LNG фронта също има планина за нанагорнище. Германия не разполага със лична инфраструктура за полутечен природен газ, тъй като дълго време разчита на съветското гориво и едвам в този момент стартира да построява своя потенциал. 

Засега Германия възнамерява да разчита на шест плаващи терминала за импорт на LNG, с цел да помогне за нашарване на доставките на газ. Първият би трябвало да е на линия в четвъртък, три би трябвало да влязат в употреба тази зима, а останалите да бъдат разгърнати в края на 2023 година Така общият потенциал ще доближи минимум 29.5 милиарда куб. м годишно.

RWE, Uniper и по-малкият сътрудник EnBW дадоха обещание да обезпечат размерите, с цел да подсигуряват, че терминалите работят с цялостен потенциал до края на март 2024 година Въпреки това остава неразбираемо от кое място ще дойдат въпросните количества гориво.

Германия е сключила единствено две твърди покупко-продажби за LNG след цялостното прекъсване на доставките на съветски газ през лятото, скромни краткосрочни съглашения за идващите два зимни сезона, съгласно данни от ECFR.

Първата договорка е за 1 милиард куб. м на година сред австралийската Woodside и закъсалия колос Uniper, който държата трябваше да избавя. Втората сделка е сред Националната петролна компания на Абу Даби и RWE и обгръща доставка от 137 хиляди кубични метра през декември и неуточнени спомагателни доставки през 2023 година

Uniper и RWE обявиха, че ще могат да обезпечат спомагателни доставки посредством своето LNG портфолио, без да дават повече детайлности. EnBW сподели, че договорите за доставка към момента се създават и че търсят благоприятни условия на пазара.

Натовареният график на пътуванията на Хабек и канцлера Олаф Шолц показва компликациите при обезпечаването на огромни дълготрайни покупко-продажби, които биха могли да откъснат Германия от скъпата спот власт. Двамата обиколиха света тази година, с цел да търсят спомагателни количества сила, като посетиха страни като Канада, Катар и Норвегия.

Мисля, че Германия прави каквото може. На пазара на LNG Германия трябваше да стартира от нулата, което не е по никакъв начин елементарно “, сподели Джовани Сгаравати, анализатор в мозъчния концерн Bruegel.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинГермания енергийна рецесия газова рецесия разноски за живот инфлация ПоследниНай-четениЕнергетика 36 „ Критична фаза “: Колосалните енергийни разноски на Германия ще порастват още Политика 2561 „ Промяната “ ще предложи за министър председател акад. Николай Денков Бюджет и финанси 316 ЕЦБ може да забави темпото на повишение на лихвите Европари 604 Служебният кабинет бърза с три закона за еврото Компании 10071 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Личности 7916 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Любопитно 3947 Vivacom отключва всичките си ТВ канали Бюджет и финанси 3455 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички„ Напълно нова система “: 2022-ра, която провокира световна енергийна криза„ Лукойл Нефтохим “ минава на неруски петрол от 2025 г.„ Булгаргаз “ предлага 40% повишаване на газа„ Булгаргаз “ ще проучва опциите за арбитраж с „ Газпром “ Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулации Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР