Германия отново е болният човек“ на Европа. Това заяви пред

...
Германия отново е болният човек“ на Европа. Това заяви пред
Коментари Харесай

Германия е „болният човек на Европа“ и енергията е основен фактор за това

Германия още веднъж е „ болният човек “ на Европа.

Това съобщи пред CNBC Ханс-Вернер Зин, почетен президент на института Ifo.

По думите му, провокациите, които най-силната стопанска система в Европейски Съюз слага, изключително във връзка с енергийната тактика, могат да се употребяват от по-популярните десни партии.

Прозвището " болният човек на Европа " се появи още веднъж през последните седмици, защото индустриалното произвеждане във водещата стопанска система продължава да се задъхва, а страната се бори с високите цени на силата.

Първоначално етикетът " болният човек на Европа " беше употребен за изложение на немската стопанска система през 1998 година, когато тя се справяше със скъпоструващите провокации на стопанската система след обединяването, отбелязва CNBC.

" Това не е кратковременен феномен ", изясни Зин в изявление по време на форума " Амброзети " в Италия.

" Процесът е обвързван с автомобилната промишленост, която е сърцето на немската индустрия и доста неща зависят от нея ", добави той.

Миналата година колите са били главният експортен артикул на Германия, като са съставлявали 15,6% от цената на продадените в чужбина артикули, сочат данни на федералната статистическа работа.

През май 2022 година Германия регистрира външнотърговски недостиг за първи път от десетилетия насам, възлизащ на 1 милиарда евро. За малко страната мина от търговски остатък към импорт на повече артикули, в сравнение с изнася.

Оттогава тя се е върнала към комерсиалния остатък, който през юни 2023 година възлиза на 18,7 милиарда евро, съгласно федералната статистическа работа, само че износът остава слаб.

Според Зин, подозренията на вложителите по отношение на осъществимостта на задачите за резистентност на Германия също способстват за определянето на страната като " болния човек на Европа ".

Една от задачите, които сега са в полезрението на немското държавно управление, е реализиране на въглеродна индиферентност до 2045 година

Тези проекти се оказаха в центъра на вниманието, когато Европа се опита да се откъсне от доставките на съветски газ след пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна и цените се покачиха.

Някои дефинираха упоритостите на Германия да се откаже от съветския газ като " безумно оптимистични ", изключително в светлината на задачите на страната в региона на климата.

По време на форума " Амброзети " Зин съобщи, че разчитането на възобновими технологии като вятърната и слънчевата сила ще докара до " проблем с неустойчивостта ", който може да сътвори неустановеност за бизнеса.

" Трябва да запълним тези пропуски с стандартна сила, тъй че е доста мъчно да имаме тази двойна конструкция, която ще би трябвало да поддържаме в бъдеще. От една страна, зелена нестабилна сила, а от друга - стандартна сила, която да запълва празнините. Това са двойни разноски и това не е добре за индустрията. Това е сложен курс. ", изясни още топ икономистът.

Според разбор, оповестен през август от Berenberg, Германия може да загуби от 2 до 3% от сегашния си индустриален потенциал, защото фирмите реалокират активността си в страни, където газът и електрическата енергия са по-евтини, като Съединени американски щати или Саудитска Арабия.

Несигурността във връзка с цените на силата евентуално е съдействала за " внезапното намаление " на бизнес настроенията, добавя Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg.

По думите му, " актуалната политическа неустановеност и паниката от половинчатите държавни проекти не са структурни фактори, които ще задържат немската стопанска система за дълго ".

Все повече признаци на публично отчаяние от прехода към по-устойчива Европа се появяват, когато хората усещат въздействието на разноските. Затова Зин допуска, че фокусът върху устойчивостта ще има политически последствия.

" Явно има противоположна реакция... Населението в този момент се движи надясно ", добавя той, имайки в поради известността на дясната партия " Алтернатива за Германия ", която за първи път завоюва изборите за регионален съвет през юни. " Прагматизмът малко липсва в сегашната политика ", счита икономистът.

Федералното министерство на стопанската система и дейностите в региона на климата на Германия не отговори на запитването на CNBC за коментар по тематиката.

Припомняме, че неотдавна от Асоциацията на немските индустриално-търговски камари (DIHK) изнесоха данни за енергийния преход за 2023 година, които демонстрират, че по скалата от -100 ( " доста негативен " ) до 100 ( " доста позитивен " ) междинната оценка на фирмите е -27, което е най-лошата му стойност от стартирането на изследването през 2012 година

" Доверието на немския бизнес в енергийната политика сега е паднало до най-ниската си точка ", съобщи зам.-изпълнителният шеф на DIHK Ахим Деркс.

В енергоемките браншове три от всеки четири компании считат, че енергийният преход им се отразява отрицателно или доста отрицателно, демонстрира изследването.

" С оглед на огромното значение на индустрията за Германия като място за бизнес, тези числа са притеснителни ", предизвестява Деркс, като прибавя, че доста немски компании са мощно обезпокоени от незадоволителните енергийни доставки, даже в средносрочен и дълготраен проект.

Въпреки че по-голямата част от фирмите имат проекти да останат в Германия макар провокациите, процентът на обмислящите да изоставен, се усилва. Почти 1/3 от промишлените предприятия възнамеряват да реалокират производството си в чужбина или да понижат индустриалните си мощности в страната, което е два пъти повече от 16% през предходната година.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР