Германия официално е в рецесия, след като статистическата агенция на

...
Германия официално е в рецесия, след като статистическата агенция на
Коментари Харесай

Как блокирането се отрази на най-големите европейски икономики?

Германия публично е в криза, откакто статистическата организация на страната регистрира, че стопанската система се е свила с 2,2% през първото тримесечие на 2020 година.

Но спадът на икономическата интензивност в Германия през първите три месеца на процедура е единствено половина от записаните до момента свивания във Франция и Италия, написа The Independent.

Това слага няколко въпроса. Един от тях - тези цифри свидетелстват ли за това, че някои европейски държавни управления са свършили по-добра работа от други в отбраната на родните си стопански системи, работни места и приходи на жителите си? Или пък това е просто въпрос на време, поради обстоятелството, че някои страни усвоиха ограниченията за блокиране по-рано по отношение на други?

Германия

Страната записва стесняване с 2,2% през първото тримесечие. Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за първата европейска стопанска система е за стесняване с 6,9% за 2020 година.

Ограниченията и блокирането, въведени от държавното управление на Германия, включват възбрана за обществени събирания, затваряне на заведения за хранене и несъществени магазини, учебни заведения и други. Мерки, каквито бяха предприемани и от доста други страни в Европа.

Ограниченията обаче бяха наложени на 22 март, което пристигна по-късно спрямо някои други страни.

Донякъде по-късните ограничения могат да обяснят за какво ударът за Брутният вътрешен продукт на Германия през първото тримесечие е по-малък, макар че анализаторите чакат 14% стесняване през второто тримесечие.

Германия също по този начин относително рано вкара облекчения на рестриктивните мерки за бизнеса, като там към този момент магазините могат да отворят порти още веднъж. Дори футболната лига получи зелена светлина за обновяване. Постепенно се отварят и учебните заведения.

Регистрирани са и над 10 милиона германци, които в този момент получават от страната отчасти възнаграждение. Държавата приложи фискални ограничения за поддръжка на служащите и предприятия, възлизащи на стойност 6% от Брутният вътрешен продукт, демонстрират данните на МВФ.

Ефективността на Германия и огромните проби за вируси могат да оказват помощ на локалната стопанска система да избегне тежки разстройства по-късно тази година, в случай че има нови огнища, макар че надеждността й върху износа в свят, намиращ се в тежка криза, евентуално ще бъде източник на уязвимост.
 Официално: Германия е в криза
Официално: Германия е в криза за първи път от 2013 година

Спадът през първото тримесечие е вторият най-сериозен от началото на 90-те години

Франция

През първото тримесечие Франция регистрира стесняване с 5,8%. Очаква се в края на 2020 година стопанската система на страната да се свие със 7,2%.

На 17 март френското държавно управление разгласи строго блокиране на 67-милионното си население, което се отрази на икономическите процеси, водейки до стесняване с съвсем 6 на 100.

Според МВФ държавните ограничения за фискална поддръжка доближават до 4,7% от Брутният вътрешен продукт, в това число схемата за субсидиране на работни места в страната.

Тази седмица блокирането беше облекчено, като към този момент са отворени салони за хубост, магазини за облекла, цветя и книжарници. Учениците също стартират да се връщат в учебните заведения. Въпреки това, от МВФ чакат спадът на производството през цялата година да доближи 7,2%.

Губернаторът на централната банка на Франция уточни тази седмица, че блокирането е коствало на стопанската система към 6% в изгубена активност. По думите му обаче окончателната сметка ще бъде по-висока, тъй като възобновяване евентуално ще бъде неравномерно.

Италия

Икономиката на Италия се сви с 4,7% през първото тримесечие. Очаква се в края на 2020 година спадът да бъде в размер на 9,1%.

Италия, чието население е 60 милиона, беше първата европейска страна, която вкара цялостна изолираност и тежки ограничавания, откакто епидемията удари страната с изключителна мощ. Тежките ограничавания и блокирането бяха въведени на 9 март.

Анализаторите чакаха свиването на Брутният вътрешен продукт на Италия през първото тримесечие да бъде по-голямо от действително регистрирания спад от 4,7%.

За цялата година прогнозата на МВФ е за спад от 9,1%. И това е най-лошата прогноза в Европа, с едно изключение - Гърция.

МВФ също по този начин показва, че ограниченията на италианското държавно управление за фискална поддръжка се равняват на относително ниските 1,3% от Брутният вътрешен продукт. Очаква се нивото на безработица да нарасне от 9 на 13%.
 Париж и Берлин предлага още €500 милиарда помощ за коронакризата
Париж и Берлин предлага още €500 милиарда помощ за коронакризата

Как тъкмо ще бъдат набрани и изхарчени средствата обаче към момента не е напълно ясно

Испания

Испания регистрира спад за януари, февруари и март от 5,2%. Очаква се стопанската система на страната да се свие с 8% в края на годината.

Подобно на Италия, Испания също заключи стопанската система си рано, като на 14 март държавното управление разгласи изключително състояние и подреди блокиране на 47-милионното население. А това изяснява регистрирания спад на Брутният вътрешен продукт от 5,2% през първото тримесечие.

Сега стопанската система на страната се отваря поетапно.

МВФ пресмята директна държавна фискална поддръжка от 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт, само че вредите за цялата година може би стигат до 8%. Очаква се безработицата в страната да нарасне от 14 на 20% към края на 2020 година.

Ангел Талавера от консултантската компания Oxford Economics твърди, че европейските страни, които разчитат по-силно на туризма, в това число Испания и Италия, сигурно ще бъдат изложени на по-голям риск.

" Минимизирането на въздействието върху идния летен сезон е от първостепенно значение, с цел да се опитаме да ограничим икономическите вреди ", разяснява анализаторът.

Англия

През първото тримесечие на годината Англия записва спад на стопанската система с 2%. Към края на годината МВФ предвижда спад от 6,5%.

Англия вкара ограниченията за блокиране със забавяне - 67-милионното население беше инструктирано да не напуща домовете си на 23 март.

Това ненапълно изяснява за какво вредите за Брутният вътрешен продукт за първите три месеца на година възлизат на единствено 2%.

Bank of England чака срив на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие с цели 25%.

Англия в този момент към този момент също облекчава ограниченията, което идва по-късно от другите страни.

Прогнозата на МВФ е за спад на Брутният вътрешен продукт на Англия от 6,5 на 100 за 2020 година, макар че това е доста по-оптимистично от изчисленията на Bank of England, която вижда 14-процентно стесняване.

МВФ пресмята, че директната фискална държавна помощ за стопанската система, която поддържа 7,5 милиона работни места, възлиза на 3% от Брутният вътрешен продукт, само че Служба за бюджетна отговорност на Острова в този момент чака поддръжката да бъде удвоена.
 Въпреки меките ограничавания: Швеция ще пострада стопански колкото съседите си
Въпреки меките ограничавания: Швеция ще пострада стопански колкото съседите си

Причината е, че пандемията засегна международните вериги за доставки и износа

Швеция

Все още няма публични данни за свиването на стопанската система на Швеция за първите три месеца на годината. Изчисленията на МВФ обаче демонстрират стесняване от 6,8% към края на 2020 година.

Швеция несъмнено се открои в Европа, откакто отхвърли да блокира стопанската система си. В страната питейните заведения и магазините останаха отворени, а държавното управление насърчи бизнеса и 10-милионното си мощно население да демонстрират нараснало внимание на обществените места и да работят от вкъщи, където това е допустимо.

Въпреки това, стопанската система на Швеция също най-вероятно ще пострада от рецесията към ковид, тъй като хората харчат по-малко и бизнес салдото е нарушен. Като по-отворена стопанска система се чака и Швеция да бъде наранена от спад в търсенето на своя експорт.

Данните за Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие на Швеция към момента не са оповестени, само че МВФ чака Брутният вътрешен продукт за цялата година да спадне с 6,8 на 100, което допуска, че избягването на блокирането няма да докара до по-различни стопански резултати от останалата част на континента.

МВФ също по този начин предвижда, че безработицата в Швеция ще нарасне от 6,7 на 10%. А тези мрачни прогнози са в сходство с тези на централната банка на страната.
 Коронавирусът не е най-големият проблем на Германия
Коронавирусът не е най-големият проблем на Германия

Рестартирането на стопанската система ще изисква освен пари, само че и напълно нова визия от Меркел и нейния наследник
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР