Германия забрани неонацистката група Hammerskins

...
Германия обяви извън закона Hammerskins, неонацистка група, известна с ролята
Коментари Харесай

Германия обяви извън закона Hammerskins, неонацистка група, известна с ролята си в организирането на крайнодесни концерти и продажбата на расистка музика.

Ходът постави "ясен сигнал срещу расизма и антисемитизма", каза вътрешният министър на Германия.

Властите извършиха обиск в резиденциите на 28 водещи членове на групата в цялата страна.

Hammerskins, основана в САЩ в края на 80-те години, се смята, че има около 130 членове в Германия.

Германските власти описаха забраната като „силен удар срещу организирания десен екстремизъм“ и казаха, че тя слага край на „нехуманното действия на международно активна неонацистка асоциация".

"Десният екстремизъм остава най-голямата екстремистка заплаха за нашата демокрация. Ето защо ние продължаваме да действаме много решително“, каза германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзер.

Основна цел на групата скинхедс беше да използва концерти, за да разпространи своята далечна дясна идеология, каза тя.

Hammerskins беше силно замесен в създаването на неонацистки музикални лейбъли, продажба на антисемитски записи и организиране на нелегални музикални събития.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Групата например е свързана с място, наречено Hate Bar в западната германска провинция Саарланд, където полицията извърши арести за показване на забранени символи по време на крайнодесни концерти неотдавна през април тази година.

Германските власти казаха, че са работили в тясно сътрудничество с колегите си в Съединените щати преди забраната.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Hammerskins е основана в Тексас през 1988 г. и се разпространява в САЩ и няколко други страни. Тя има структура отгоре надолу, с така наречената Hammerskin Nation като глобален чадър на нейните национални разклонения.

Според германските власти Hammerskins е действала в страната от началото на 90-те години на миналия век и е била една от най-влиятелните крайнодесни организации в Европа.

Беше разделен на 13 регионални глави, които в някои случаи използваха имена, отнасящи се до нацистка Германия. Главите действаха в цялата страна в структура, подобна на бандите на мотоциклетистите.

В друга прилика с мотоциклетистите се съобщава, че те изискват от новите членове да извършат няколко начални стъпки чрез подкрепата си група Crew 38, която също е забранена.

Полицейските нападения бяха насочени към лидери на клонове в 10 германски провинции, с цел конфискуване на активи, принадлежащи на групата. Няколко членове на групата са имали разрешителни за носене на оръжие, съобщиха германски медии.

Членовете се наричат ​​един друг като „братя“ и се възприемат като „елита на дясноекстремистка скинхед сцена".

Германското вътрешно разузнаване по-рано каза, че групата е организирала и най-голямото крайнодясно събитие за бойни изкуства в Германия, наречено Fight of Nibelungs, която е забранена от 2019 г.

Но Hammerskins продължиха да организират концерти, включващи редица неонацистки групи.

Забраната е 20-ият път, когато дясно екстремистко сдружение е забранено в Германия, каза вътрешното министерство.

Hammerskins беше последната голяма дясна скинхед организация в Германия, след като друга група, Blood and Honour, беше обявена извън закона през 2000 г.

Blood and Honour имаше тесни контакти с членове на неонацистка група, извършила 10 убийства на расова основа в Германия.

През 2020 г. страната забрани Combat 18, друга неонацистка група, замесена в крайнодесни концерти.

Агенцията за вътрешно разузнаване на Германия изчислява, че има 38 800 души в дясната екстремистка сцена в страната, като повече от една трета от тях се считат за "потенциално склонни към насилие".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР