Германия не скъпи средства, за да подпомогне закъсалите фирми. Правителството

...
Германия не скъпи средства, за да подпомогне закъсалите фирми. Правителството
Коментари Харесай

Колко скъпо ще излезе на Германия кризата, причинена от коронавируса

Германия не скъпи средства, с цел да подкрепи закъсалите компании. Правителството заделя близо 25% от Брутният вътрешен продукт за ограничения в поддръжка на бизнеса. Ако сметките са правилни, стопанската система ще тръгне отново нагоре още през третото тримесечие, написа Дирк Кауфман в публикация за " Дойче веле ".

Кризата, породена от ковид, може да коства на Германия до 1.5 трилиона евро, счита основният икономист на " Дойче Банк " Давид Фолкертс-Ландау. " Германия обаче има сили да се оправи с рецесията, тъй като държавният дълг сега е релативно невисок - малко под 60 % от брутния вътрешен артикул ", счита Фолкертс-Ландау: " През 2020 година Брутният вътрешен продукт на Германия ще спадне със 7 до 8%, само че от последното тримесечие на годината той ще стартира да нараства още веднъж ", предсказва икономистът.

" Фолксваген " - без произвеждане и продажби

В момента " Фолксваген " губи по два милиарда евро седмично. Компанията страда от цялостната обсада на производството и продажбите. И то във време, в което концернът е изправен пред организационни и финансови провокации поради прехода от мотори с вътрешно горене към електрически автомобили.

Директорът на " Фолксваген " Херберт Дийс не се нае да предвижда дали работните места на 80-те хиляди чиновници ще бъдат избавени и изясни, че всичко зависи от това какъв брой дълго ще продължи рецесията. Той показва убеденост, че през идващите близо три седмици на карантината, която публично продължава до 9 април, индустриалните цехове ще бъдат по този начин реорганизирани, че да се ограничи до най-малко опцията за нови болести. " Фолксваген " има намерение да се оправи с рецесията без държавна поддръжка.

Германия е страната, която най-мощно поддържа своя бизнес

Други сектори обаче едва ли ще преживеят без финансови инжекции. Кризата удари тежко занаятчиите - 45% от поръчките им са анулирани, а 18% признават, че може да се наложи краткотрайно да закрият компаниите си.

Държавната Кредитна банка за възобновяване и развиване (KfW) планува голям растеж на незабавните заеми за преодоляване на рецесията: " Очакваме, че броят на молбите ще е сред 20 хиляди и 100 хиляди ", сподели шефът на KfW Гюнтер Бройних пред " Ханделсблат ". Компаниите могат да аплайват за незабавни заеми от началото на предходната седмицата. Те се дават на компании, които са изпаднали във финансови усложнения поради прекъсването на активността им.

Бройних не е склонен с настояванията на някои среди от стопанската система и банките, които упорстват страната да поеме по-високи гаранции за бизнеса: " Нашата изключителна помощна стратегия отпуска заеми, а не безплатни добавки. Смятам, че е значимо да има и известна степен на лична отговорност ", сподели той. Според него, банките няма да спрат да дават заеми на фирмите, защото самите те имат интерес бизнесът да оцелее.

В международен мащаб Германия е една от страните, които дават най-голяма поддръжка на бизнеса. Ако вземем поради всички спешни ограничения дотук, " ще се получи сума, отговаряща на близо 25% от годишния Брутният вътрешен продукт на Германия. За съпоставяне Китай към този момент е заделил 4%, а Съединените щати - 10 на 100 ", споделя Бройних.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1328)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР