Германия може да приеме обратно бойци на терористичната групировка "Ислямска

...
Германия може да приеме обратно бойци на терористичната групировка "Ислямска
Коментари Харесай

Германия се опъна на искането на Тръмп да си прибере джихадистите

Германия може да одобри назад бойци на терористичната формация "Ислямска страна ", хванати в Сирия, единствено в случай че обвинените имат достъп до консулски услуги. Това съобщи през днешния ден министерството на вътрешните работи, намалявайки вероятността Берлин да извърши настояването на американския президент Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Тръмп прикани през вчерашния ден Англия, Франция и Германия да одобряват назад над 800 хванати бойци на ИД и да ги изправят пред съда.

По принцип всички немски жители и обвинените, че са се сражавали за ИД, имат право да се върнат, сподели говорителка на немското вътрешно министерство. Това обаче може да стане единствено, при изискване че те са имали достъп до консулски услуги, добави тя.

По думите й Ирак е изявил интерес да изправи пред съда някои от бойците на ИД.

"В Сирия обаче немското държавно управление не може да подсигурява правни и консулски услуги за арестуваните немски жители поради въоръжения спор там ", добави говорителката.

Близо 1050 души се насочиха от Германия към военните зони в Сирия и Ирак от 2013 година и близо една трета към този момент са се върнали в страната, съгласно немските управляващи.

Сирийските кюрди, които изиграха основна роля в боевете против ИД в Сирия, приветстваха апела на Тръмп, добавя ДПА.

Стотици бойци от десетки страни са под надзора на Сирийските демократични сили (СДС) - военизирана група, съдружник на обединението, ръководена от Съединени американски щати.

"Както се изправяме против тероризма и Даеш ( "Ислямска страна ") в съгласуваност с интернационалния алианс, по този начин и казусът с задграничните джихадисти, техните деца и дами би трябвало да бъде решаван в съгласуваност с интернационалната общественост. Това е задължение, което не можем да носим сами ", добави организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР