Германия като председателстваща Европейския съвет предлага компромис за начало на

...
Германия като председателстваща Европейския съвет предлага компромис за начало на
Коментари Харесай

Берлин пробутва компромис за Северна Македония

Германия като председателстваща Европейския съвет предлага компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония. На западната ни съседка би трябвало да се подсети, че добросъседските връзки са главен детайл от процеса на разширение, като категорично се загатва и договорът с България.

Това е заложено в изказване от страна на Европейски Съюз, с което би трябвало да се открие междуправителствената конференция със западната ни съседка, съобщи БНР, като се базира на дипломатически източници.

“Днес ние припомняме смисъла за реализиране на забележими резултати и използването на благосклонност на двустранните съглашения, в това число на съглашението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски връзки с България ", се споделя в изказването.

То обаче няма правна стойност. За страната ни остават въпросите към работата на смесената комисия за общата история, която неотдавна възвърне работата си след спиране, само че без резултат. За да стартира междуправителствената конференция, с която да се даде старт на договарянията за Северна Македония, би трябвало да има преговорна рамка, която да е утвърдена от всички страни-членки.

България няма да даде единодушието си, в случай че няма правни гаранции, че западната ни съседка ще съблюдава залегналите в контракта с България клаузи, в това число и за формулировката на езика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР