Германия и Китай сближават отношенията си БДЖ е погасила дългове;

...
Германия и Китай сближават отношенията си БДЖ е погасила дългове;
Коментари Харесай

Вечерни новини: 5 юли

Германия и Китай сближават връзките си

БДЖ е погасила дългове; Президентът предлага и звена на ДАНС да бъдат част от единния антикорупционен орган; Полицаи и пожарникари излизат на протести; Комисия за защита на конкуренцията упрекна втори осигурител в ограничавания към брокери; 200 кг храни са бракувани през последния месец;

Започна демонтирането на паметника на НДК; Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще провежда търга за медикаменти за онкологично лечение; Калоян Топалов желае да бъде уволнена една от заместничките на Владимира Янева; " Евроинс иншурънс груп " усили ценовата оферта за акции на " Евроинс "

Държавата е похарчила 12% по-малко средства за развойна активност през предходната година; Управителят на Здравната каса подаде оставка; Парламентът образува комисия за раследване покупко-продажби на управлението на НДК; Отменя се опцията наказани за тежки закононарушения да желаят предварително освобождаване; Европейския съд по правата на индивида може да бъде залят от българи, потърпевши от частни правосъдни реализатори

Германия и Китай сближават връзките си
Отношенията сред Китай и Германия следва да навлязат в нова фаза, ще имат ново начало, в което се нуждаем от пробиви. Това съобщи в сряда китайският президент Си Цзинпин след среща с немския канцлер Ангела Меркел, съобщи Reuters. Пекин и Берлин, които са на противоположни отзиви с американския президент Доналд Тръмп по въпроса с климата, дадоха обещание да работят дружно в региона на търговията и въздушно-космическите разработки, да реализират прогрес към съглашение за свободна търговия и да си спомагат за развиването на Африка и Афганистан. " Добре сте пристигнали тук в тези бурни времена за света ", сподели немският канцлер на китайския президент в миг, когато новото ракетно тестване на Северна Корея може да хвърли сянка върху започващата в петък среща на водачите на Г-20.
Повече за срещата на Г-20 на стр. 11

British American Tobacco ще създава в Благоевград добитите марки на " Булгартабак " за интервал от 24 месеца. Това оповестиха от българския офис на компанията, откакто през вчерашния ден румънската организация " Медиафакс " разгласи, че концернът ще влага 21 млн. евро в уголемение на завода си в Плоещ и ще придвижи там производството от затворените си мощности в Германия, както и новопридобитите марки на българския цигарен холдинг. По време на придобиването на марките на " Булгартабак " с лиценз за България и Адриатическия район от ВАТ оповестиха, че договорът включва това продуктите да продължат да се създават в Благоевград за период до две години. В същото време ВАТ разполага с производства в съвсем всички прилежащи страни – Сърбия, Румъния, Турция, Хърватия, Унгария, Полша и други

Софийският градски съд не позволи на Валентин Димитров, прочут като Вальо Топлото, да излезе предварително от пандиза. Той е в пандиза от година и седем месеца. Според арбитър Величка Цанова, макар че са налице формалните предпоставки Димитров да излезе от пандиза, няма данни той да се е превъзпитал.
Димитров е в пандиза от 2015 година, откакто получи ефикасна присъда от три години за занемареност. Той към този момент беше оневинен преди към година по делото за валутни закононарушения. В момента той е упрекнат по делото за пране на пари в размер на 12 млн. лева, като не е платил към 2 млн. налози. Пред съда Димитров се защитаваше самичък. Той посочи, че в пандиза работи и взе участие във всички спортни и културни занимания.

Проектът за 77-етажната постройка до бул. " България " получи разрешението на комисията по градоустройство, откакто бе отхвърлян от нея на два пъти. Обсъждането на плана на съвещанието в сряда продължи съвсем час и половина. Споровете и подозренията бяха същите, като на предходните две съвещания - дали теренът попада в зона, в която няма ограничаване на височината на застрояване, и какво въздействие ще окаже на трафика. Този път обаче общинският консултант Стефан Марков (РБ) поддържа плана, откакто предходния път се въздържа и планът мина. Теренът, на който ще бъде издигната постройката, се намира на ъгъла сред ул. " Борово " и бул. " България ". Достъпът на коли до нея ще се обезпечи с локално платно, което занапред би трябвало да бъде построено от Столичната община. За задачата част от терена би трябвало да бъде отчуждена. Инвеститорът е сдружението " България билдинг ", което е благосъстоятелност на Георги Василев - мажоритарен акционер в сдружението " Джи Пи груп ".

Фотограф:
Парламентът одобри оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Глинка Комитов. Мандатът му се приключва две години след избирането му по негово предпочитание, като той не уточни обществено претекстове за оставката си, само че най-вероятно повода е, че не може да извършва отговорностите си при незадоволителния бюджет на здравната каса. Сега Народното събрание би трябвало да избере негов заместител в границите на месец. Политическите сили към момента не са номинирали или дискутирали обществено възможни кандидатури.
Основният проблем пред ръководството на здравната каса е заложеният недостиг от към 200 млн. лева, които не доближават, за лечебните заведения, лекарите, лекарства и така нататък През последните месеци институцията продължава да пести пари посредством наложените предели на лечебните заведения и предлага постоянно неприемливи хрумвания за ограничение на заплащанията. Тези провокации и голямото напрежение в недофинансирания здравен бранш ще наследи и идващият шеф.

Правителството откри 2.4 млн. лева, с които да апелира арбитражно решение в интерес на компанията - притежател на Български морски флот, следена от братята Кирил и Георги Домусчиеви. По предложение на министъра на стопанската система и след предписание на премиера държавното управление обезпечи парите за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск пред Върховния касационен съд за анулация на решение от 30 март на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата в интерес на компанията " Кей Джи маритайм шипинг ". Темата бе повдигната от вицепремиера Валери Симеонов, който се възмути от метода на ръководство на Български морски флот след приватизацията през 2008 година и изрази мнение, че приватизационният контракт не се извършва, само че страната не намирала пари да апелира.

Бизнес

Жп план отива на референдум в Словения
Парламентът на Словения утвърди подлагането на референдум на 24 септември на огромен инфраструктурен план за 1 милиард евро. Става дума за 27-километрова права, целяща да форсира трафика сред Дивача и държавното пристанище в Копер на адриатическия бряг. Любляна притегли 44 млн. евро от фондовете на Европейски Съюз за подготовка на трасето, а Унгария разгласи подготвеност да вложи към 200 млн. евро. Унгарската стопанска система е изолирана от море и Копер е главното ѝ комерсиално пристанище. Инициативата за референдум е от организацията " Данъкоплатците не се предават ", подкрепена от главната опозиционна партия, съгласно които планът е прекомерно безценен. Отхвърлянето би отсрочило строителството най-малко с година, а може би и с повече поради идните през лятото на 2018 година парламентарни избори. За утвърждение или отменяне е нужно нормално болшинство, само че за годност би трябвало да са дали своят вот най-малко 20% от 1.7 млн. гласоподаватели. Проучване, оповестено от всекидневника Delo в понеделник, демонстрира, че 56% от участниците ще гласоподават " срещу " през септември.

Германия се снабди с Panama Papers
Германската Федерална работа за битка с закононарушенията (BKA) заяви, че се е сдобила с копие на милионите документи от панамската адвокатска адвокатска фирма Mossack Fonseca, станали известни след поредност изявления през предходната година като Panama Papers. В близо 11.5 млн. документа се съдържат данни за офшорни компании и сметки на някои от най-богатите и авторитетни хора на планетата. В взаимно известие с финансовото министерство на провинция Хесен се споделя, че в идващите няколко месеца ще се прави разбор за покачване на обвинявания за престъпни и фискални закононарушения. Таблоидът Bild твърди, че Panama Papers е била платена сума от данъчната работа на Хесен, само че от BKA не разясняват това. Няма обяснение и дали разполагат с цялостния набор документи.

Каталуня ще се отдели до 48 часа от Испания, в случай че успее на вота
Испанската провинция Каталуня ще се отдели до 48 часа след референдума за самостоятелност през октомври, в случай че гласоподавателите одобрят тази радикална стъпка. Това е записано в проектозакона, квалифициран от националистически партии в Народното събрание в Барселона, въпреки да не е ясно дали въобще ще се стигне до избор. Конституционният съд в Мадрид на няколко пъти през последните години блокира като противозаконен сходен референдум. Подготвяният въпрос е дали гласоподавателите желаят Каталуня да стане самостоятелна страна. Ако отговорът е " да ", до 48 часа се афишира самостоятелност, в случай че е " не ", се насрочват изключителни избори за ново районно държавно управление. В текста не е посочен най-малък предел за изборна интензивност, с цел да бъде годен резултатът. През 2014 година имаше избор с консултативна мощ, на който се явиха под 50% от имащите право на глас и 80% от тях гласоподаваха със " за ".

BulgariaSat-1 доближи позицията си на геостационарната орбита
Първият български информационен спътник BulgariaSat-1 доближи българската позиция на геостационарната орбита. Това оповестиха от " България Сат ", която е част от групата на " Булсатком ". В процеса участваха българските екипи в София и Пало Алто - Калифорния. Според " България Сат " спътникът ще има живот и гориво за повече от 20 години. Последната стъпка преди влизането на оборудването в работен режим са тестванията на системите, които са почнали още на 3 юли. Първият български геостационарен информационен спътник беше изстрелян от SpaceX на 23 юни от ракетна площадка в Космическия център " Кенеди " на НАСА във Флорида. BulgariaSat-1 ще обезпечава непосредствено до домовете телевизионни и информационни услуги на Балканите и в други европейски райони. Освен за телевизионни и информационни услуги BulgariaSat-1 може да се употребява за обезпечаване на транспорт на данни към мобилни мрежи, както и при форсмажорни условия – повреди в резултат на естествени бедствия – трусове, стихии, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Концесионерът на " Оброчище " не пуска служащите в мината
Концесионерът на рудник " Оброчище " - " Евроманган ", не позволява до работните им места чиновниците. Това се схваща от известие на Министерството на енергетиката. Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е разговарял с представители на профсъюз " Защита ", в който членуват миньорите. Поводът е зародило ново обществено напрежение, откакто заплатите на миньорите още веднъж са били забавени през последния месец и не са допускани в рудника през последните дни. Експерти от Министерството на енергетиката щели да ревизират на място техническото положение на оборудванията, с цел да се предотврати наводнение на рудника в интервала на престой, се схванало след срещата. От концесионера ще бъде изискана писмена информация за това какви доходи чака, по кое време ще се разплати с служащите, по кое време ще бъде възобновена работата на мината и други Както към този момент е известно, поради закъснение на концесионни заплащания в размер на към 205 хиляди лв. със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова концесионният контракт бе краткотрайно спрян на 5 юни. На концесионера беше даден 14-дневен период, с цел да погаси отговорностите си по контракта. Към днешна дата концесионните заплащания са изплатени напълно.

Британска консултантска компания изследва пазара в България
От началото на годината в България е почнало осъществяването на планове на обща стойност над 3 млн. лева в региона на осведомителните и информационните технологии и аутсорсинг бранша. В тях са разкрити над 400 нови работни места. Това оповестиха от Министерството на стопанската система след срещата на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев с представители на The Independent Advisory Network - една от най-големите английски консултантски групи. Нейни представители са в България за изследване на бранша на осведомителните и информационните технологии и аутсорсинга. Те са съобщили, че има съответен интерес от техни клиенти да изнесат част от активността си в района. Целта на визитата е проучвателна, защото България има редица преимущества – географско състояние, достъп до единния европейски пазар, обилни обичаи в бранша и други В срещата са взели участие и представители на бизнеса от фирмите " Булпрос ", " Скейл фокус ", " Куестърс България " и EHS Consulting.

Subway възнамерява да открие 500 ресторанта във Англия и Ирландия
Веригата за бързо хранене Subway възнамерява да отвори още 500 ресторанта във Англия и Ирландия през идващите три години и да сътвори 5 хиляди работни места. Това се случва в миг, в който компанията се пробва да капитализира възходящия вкус за евтини храни на крайник, написа CNBC. Subway твърди, че си слага за цел да има 3 хиляди ресторанта на Острова до 2020 година За съпоставяне, сега тя има 2500 заведения.
" Плановете за агресия са отговор на потребителското търсене ", разгласи компанията. Прогнозата на IGD е, че английският пазар на заведения за " хранене на крайник " ще доближи 22 милиарда паунда (29 милиарда долара) до 2021 година по отношение на 16.1 милиарда паунда през 2016 година

Volkswagen се връща на пазара в Иран
Автомобилите с марка Volkswagen ще се върнат в Иран след 17-годишно спиране, заяви най-големият европейски автомобилостроител, представен от DPA. Колите на Volkswagen още веднъж ще бъдат внасяни в Иран след повдигането на глобите против страната. Компанията заяви, че е сключила контракт с иранския си сътрудник Mammut Khodro за импорт на марките Tiguan, Passat и Volkswagen. Първоначално колите на немския производител ще бъдат продавани посредством осем дилърски центъра, като вниманието ще бъде ориентирано главно в региона към столицата Техеран. Френските производители Renault и Peugeot-Citroen също оповестиха проекти да се върнат на иранския пазар след повдигането на глобите.

Италия завежда дело против Morgan Stanley
Италианските управляващи са почнали дело против американската капиталова банка Morgan Stanley. Това оповестява Reuters, базирайки се на собствен неизвестен източник. Подозренията са, че банката е ощетила страната с 2.7 милиарда евро посредством транзакции на деривати. Corte dei Conti, която е аналог на Сметната палата и следи за злоупотреби с обществени средства, завежда делото против Morgan Stanley от името на италианските данъкоплатци. Институцията е взела решението след следствие на контракти за деривати сред Morgan Stanley и италиански държавни служители, което е довело до загуби за страната. Очаква се чуванията по делото да стартират през април 2018 година, твърди източникът на организацията. Ако обвиняванията бъдат потвърдени, съдът може да разпореди Morgan Stanley да заплати обезщетения на италианското държавно управление. От Morgan Stanley са отказали коментар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР