Германия е пратила високопоставени дипломати в Кабул за първи път,

...
Германия е пратила високопоставени дипломати в Кабул за първи път,
Коментари Харесай

Берлин прати емисари в Ислямското емирство: ще се отвори ли Западът към талибаните

Германия е пратила високопоставени дипломати в Кабул за първи път, откогато талибаните взеха властта там преди три месеца, съобщи ДПА.

Специалният делегат на Берлин за Афганистан Яспер Вик и дипломатът, който би трябвало да стане дипломат в Афганистан, Маркус Потцел са провели диалози с представители на талибанското държавно управление в Кабул през вчерашния ден. Дискусиите са се фокусирали върху области, в които практическото съдействие е по едно и също време нужно и допустимо.

Германското посолство в Кабул бе евакуирано в средата на октомври поради бързото придвижване на талибаните към столицата.

Талибаните също по този начин са показали схващане, че равният достъп до обучение за девойките и момчетата е от народен интерес за Афганистан.

Западните държавни управления са изправени пред алтернатива, откогато талибаните взеха властта. Те търсят способи да оказват помощ на страдащото население, само че желаят да избегнат всякаква поддръжка за талибанското държавно управление, което не е интернационално прието.

Особено безпокойствие поражда изключването на дамите и девойките от обществото. Много ученички от 7 до 12 клас нямат право да посещават занятия, а множеството дами в бранша на гражданските услуги нямат право да се върнат на работа.

Хуманитарната рецесия

Според оповестен в края на предишния месец отчет на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) и на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации повече от половината от популацията на Афганистан от ноември до март ще се сблъска с спешно или изключително равнище на дефицит на храни.

По време на диалозите с немските дипломати талибаните са дали обещание да обезпечат безвреден и безпрепятстван достъп на филантропични служащи в страната, които да стигнат до общините и хората в потребност.

Междувременно в четвъртък, 18 ноември, в Афганистан дойде първа пратка филантропична помощ от Русия. Помощта с обща маса 36 тона, която бе доставена с три самолета, включва брашно, масло и одеяла, заяви заместник-министърът на информацията и културата в държавното управление на талибаните Забиула Муджахид.

" По време на приемането на товара благодарихме на Русия и руснаците от името на афганистанския народ и на Ислямско емирство Афганистан. Призоваваме останалите страни по света да подхващат аналогични стъпки ", написа още Муджахид в акаунта си в Туитър.

Руската филантропична помощ с обща маса 108 тона ще бъде доставена в Афганистан на три стадия. Другите две колета ще дойдат през идващите дни.

Външният министър на талибанското държавно управление Амир Хан Мутаки съобщи в сряда, 17 ноември, че икономическата обстановка на Афганистан може да провокира бежанска вълна, която да сътвори съществени филантропични и стопански проблеми в чужбина.

Икономическата рецесия

Афганистанската стопанска система, която зависеше от интернационална помощ, изпадна в дълбока рецесия, а чиновниците там не получават заплати от месеци. Страната не може да заплати и вноса на артикули.

Държави дадоха обещание стотици милиони долари помощи за Афганистан, само че се двоумят да провиснал средствата, до момента в който талибаните не основат едно отворено и всеобхватно държавно управление и не дадат гаранции за съблюдаване на правата на дамите и на малцинствата.

Външния министър на Афганистан твърди, че страната в този момент има устойчиво държавно управление за първи път от 40 години насам - интервал на поредност от войни, почнал с нашествието през 1979 година от Съюз на съветските социалистически републики и завършил с изтеглянето на последните американски сили на 31 август тази година.

Блокираните милиарди

Талибаните приканиха американския Конгрес да размрази афганистанските активи, които бяха замразени, откакто те поеха властта през август.

В отворено писмо Амир Хан Мутаки съобщи, че най-голямото предизвикателство, с което се сблъсква в този момент Афганистан, е финансовата неустановеност. " Корените на този предизвикващ безпокойствие проблем датират от замразяването на активите на нашия народ от американското държавно управление ", показва той.

Вашингтон замрази близо 9,5 милиарда $ активи на Афганистанската централна банка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР