Германия е намалила общия си държавен дълг с 2,3 процента

...
Германия е намалила общия си държавен дълг с 2,3 процента
Коментари Харесай

Германия намали дълга си до най-ниското равнище от 2011 година

Германия е понижила общия си държавен дълг с 2,3 % до 1,93 трилиона евро (2,27 трилиона долара) през първото полугодие, което е най-ниското ниво от 2011 година. Това сочат оповестени публични данни, представени от Ройтерс.

Устойчивият стопански напредък значи, че немското държавно управление се радва на бюджетен остатък, което му дава опция да усили държавните разноски, без да взима нови заеми.

Общият дълг, включващ отговорностите на федералното държавно управление, 16-те провинции, общините и системите за обществено обезпечаване, се е свил с 46,5 милиарда евро от януари до юни на годишна основа, показва федералната статистическа работа.

Правителството на канцлера Ангела Меркел е понижило дълга си с 1,7 % до 1,22 трилиона евро, а провинциите - с 3,6 на 100 до 574,5 милиарда евро. Дългът на системите за обществено обезпечаване е понижен със 7,1 % до 403 милиона евро.

Миналата седмица Германия понижи проектите си за стартиране на дългови бумаги за четвъртото тримесечие с 2 милиарда евро (2,34 милиарда долара). Свиването на дълга обаче е предизвикателство за Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще би трябвало да разиска по какъв начин да реинвестира парите, насъбрани от държавни облигации, закупени по програмата й за стимулиране на стопанската система, с падеж следващата година.
Инвеститорите желаят да знаят дали ЕЦБ ще се отклони от сегашните си правила и ще изкупува още по-малко облигации в Германия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР