Герчо Герчев, туроператор от Варна и член на ВАсТА, сподели

...
Герчо Герчев, туроператор от Варна и член на ВАсТА, сподели
Коментари Харесай

Туроператор от Варна сподели какви са идеите в Полша за възстановяването на туристическия бранш след Covid 19

 Герчо Герчев, туроператор от Варна и член на ВАсТА, показа за Varna24.bg какви са предложенията на туристическия отрасъл в Полша за преодоляването на рецесията в туризма поради ковид. Той даде собствен превод на полска обява.

" Идеята за програмата " 1000+ за туризма " поражда очаквания за помощ при възобновяване на туристическия отрасъл след Covid 19. Но по какъв начин механически може да наподобява такава помощ? В полското Министерство на развиването постъпиха отзиви на представители на сектора, събрани от Piotr Kruczek.

Нито една от концепциите не е 100 % съвършена. Всяка от тях има както своите преимущества, по този начин и дефекти. Вероятно най-големият проблем е да се сътвори решение, което да е от изгода за всеки отрасъл на туризма, от туристическите организации до хотелиерите. Едно от главните догатки е, от програмата да се възползват полските компании. Това обаче не може да се ограничи единствено до вътрешния и входящия туризъм. Нали туристическите организации, създавайки пакети, употребяват услугите на полските превозвачи, екскурзоводи, които също бяха наранени от рецесията и по тази причина част от възможните средства по 1000+ дадени на туристическите организации, индиректно ще отидат също и при тях.

Не би трябвало също да налагате на клиента, метода на превозване на ваканцията. Ако желае да отиде в Мазурите, Биещади, Подхале или полското Балтийско крайбрежие, несъмнено поддръжката оповестена от държавното управление би трябвало да му помогне в това. Но програмата би трябвало да работи на същия принцип и за клиентите, които ще желаят да заминат в чужбина (ако приемем, че епидемиологичната обстановка го позволява). Появиха се и гласове, че насочването на поддръжката единствено към вътрешния туризъм, ще докара до повишение на цените в най-натоварените интервали и ще способства за увеличение на инфлацията.

Първата концепция беше да се дават на всеки жител 1000 злоти (около 240 евро по курса при започване на март, само че заради обстановката в този момент към 213 евро) за потребление за туризъм. Предимството на такава концепция е нейната безспорна елементарност и експедитивност на осъществяване. За страдание доста е подозрително дали всички тези пари ще бъдат изразходвани за туризъм, и този способ на практика не дава принадлежности за надзор на потреблението на тази, дано я назовем, целева дотация.

Друга от концепциите постъпили в министерството, беше основаването на туристическа разплащателна карта и свързването и с бюджетни пера, средствата от които могат да се употребяват за туризъм. Това решение също не е идеално, още повече, че изисква обилни разноски за поддръжка и механически проблеми.

Имаше и оферти за издаване на бонове, ваучери - квотни, персонални или на предявител, а също и туристически чекове. При ваучерите на предявител възникваха опасения по отношение на вероятните спекулации с тях. Но въпреки това, значимо ли е за туристическата компания, хотел, транспортьор или ресторант, дали господин " X " или госпожа " Y " употребяват ваучера? Всъщност значимо е бюджетните средства, които ще бъдат мобилизирани по този метод, да доближат до доставчиците на туристически, хотелиерски, ресторантьорски или транспортни услуги. На пръв взор, дали някой желае самичък да употребява ваучера си за туризъм, или да го препродаде/даде на някой различен, който желае да го употребява, в действителност е вторичен въпрос. Евентуалното прекачване на такива документи би трябвало да бъде позволено, с цел да е допустимо най-вече средства да допринесат за развиването на туризма. За страдание, продаваемостта (официална или неофициална) ще провокира понижаване на личните средства на съответния поляк, заради обезценяване на сумата, тъй като в случай че тя може да се търгува, ще бъде оценена под 1000 злоти.

От друга страна, химера е изказванието, че всеки поляк ще отиде на почивка, даже и да получи бон, ваучер или чек. Всъщност мечтаното решение за сектора е, тези които по разнообразни аргументи не искат/не могат да употребяват ваучерите, да имат късмет да ги правят отстъпка на други, против възнаграждение или не. Обаче, за разлика от въведените от Антикризисния щит ваучери, които организациите могат да издават когато клиентът се откаже от пътуването, по-добре е при програмата 1000+ да се употребява названието бон, с цел да се избегне излишно комплициране и дезинформация на клиентите.

Имаше и концепция за приспадане на налози въз основа на показани фактури за туристически услуги. Това решение е елементарно за осъществяване и надзор. Все отново въвеждането му може да докара до обстоятелството, че огромна част от хората няма да могат да го употребяват. Кризата визира всички сектори и огромна част от работещите ще получават по-малко, а някои даже може изгубят работата си. Следователно, насърчаването на хората да харчат пари за туризъм, които след това да им бъдат " върнати " посредством разчитане с налозите през идната година, може да докара до това че туристите и по този начин да откажат пътуването, тъй като няма да имат задоволително пари. Принципът на приспадане на налози е доста добър, тъй като предизвиква да се работи, само че в обстановка когато е належащо решение което да работи бързо, може да не е ефикасен.

В полемиката, модерирана от Piotr Kruczek, участваха над 13 хиляди лица в групата " Туристически конгрес ", деклариращи професионални връзки с туристическия отрасъл. Представителите на сектора показаха, че цялата акция 1000+ за туризъм би трябвало на първо място да се организира по елементарен, транспарантен метод, както за туристите, по този начин и за бизнесмените. Начин, ориентиран към допустимо най-широк кръг туристически компании, тъй че да се спасят допустимо най-вече туристически компании. На процедура никой не разчита на облаги от този сезон. Играта е за това, туризмът да завоюва най-малко толкоз, че да може да оцелее и да избави колкото се може повече работни места.

Идеите бяха предадени на чиновниците в министерството. Какъв ще бъде финалът - към момента не се знае. Както ни осведоми Piotr Kruczek, към този момент шефът на отдела по туризъм в министерството дипломатично благодари за обективността при формулирането на концепциите, а всичко останало в този момент зависи от ръководещите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР