ГЕРБ загубиха 70 хиляди, сега правят акции, за да оцелеят

...
ГЕРБ загубиха 70 хиляди, сега правят акции, за да оцелеят
Коментари Харесай

Кольо Колев: БСП да решава проблемите си вътре след есента

" ГЕРБ изгубиха 70 хиляди, в този момент вършат акции, с цел да оцелеят "

- Г-н Колев, в изборите видяхме, че нито ГЕРБ печели с доста, нито Българска социалистическа партия губи с доста. Какъв е коментарът ви за отминалия избор?

- Най-яркото е ниската изборна интензивност, извънредно ниска. Разни анализатори започнаха да изясняват по какъв начин била напълно естествена. Нищо сходно, просто няма други такива избори с толкоз ниска изборна интензивност. Изключвам тук частичните избори през 2007 година за Европарламент, само че те не би трябвало и да се считат, тъй като това беше след началото на участието на България, пък и структурите на Европарламента и на институциите бяха напълно разнообразни. Така че: да, невиждано ниска изборна интензивност, която несъмнено би трябвало да светне като алена лампичка за всички политически партии, освен за Българска социалистическа партия и ГЕРБ, а и за останалите. Това е една социална делегитимация на всички политически партии, жестоко казано - " абе, няма и да ви гласуваме ".

- Може ли да се каже, че в действителност негласуващите са протестен избор, който отива при гласуващите.

- Точно по този начин.

- Тоест индиферентност и неглижиране на цялостната политическа система и класа.

- Точно по този начин, тъкмо това споделиха гласоподавателите като цяло и го споделиха на всички политически партии. Т. е. загубата на Българска социалистическа партия не е в гласовете или в процентите, както се пробват да го изкарат, загубата е, че тя претендираше да се легитимира като сериозната съпротива, а не беше припозната като такава от гласоподавателите. Те просто я припознаха надали не като " те са същото като ГЕРБ ", но приказват малко по-различно. ГЕРБ надлежно си направиха своите заключения - дитирамби отново от купените клакьори, каква чутовна победа, каква страшна победа! Глупости на търкалета. Те изгубиха със 70 хиляди и в никакъв случай не са получавали толкоз малко гласове на никакви избори. Те изгубиха 70 хиляди гласа спрямо предходните европейски избори. Така че за никаква победа, изключително пък радостна, не може да става дума. Дето се споделя, още една такава победа и просто става загуба. Но те явно си направиха своите заключения. Бойко Борисов дава обещание почистване на Авгиевите обори, по какъв начин безжалостно ще накаже всички управляващи, които са злоупотребили с власт; всевъзможни такива неща, непосредствено обърнати точно към казуса за отдръпването на гласоподавателя.

- Може ли да се каже, че процесът, който стартира в ГЕРБ, е филтриране, или той е просто почистване на сметки? Някаква смяна в държанието и политиката на тази партия може ли да се чака?

- Не, в тази ситуация не става въпрос за почистване на сметки и за почистване, става въпрос за оцеляване. До огромна степен е една пиар акция, защото явно и там си дават сметка защо става дума - от една страна, за загуба на престиж, и то сериозен, което, несъмнено, предвещава тежки времена за ръководещата партия. Съответно те взимат ограничения по някакъв метод да показват филтриране, обновяване, ново начало и впрочем с концепцията да си върнат парченце от изгубения престиж. Това е в основата на процесите. Разбира се, Цветан Цветанов беше огромен бонус за ГЕРБ като машина за печелене на избори, само че въпреки това, той носеше тотална вреда в имиджов проект и голяма загуба на престиж при всяка своя поява в медиите. Съвсем естествено, когато се срутва името на партията, първо се жертва този, който най-вече въздейства върху този развой. Така че това е повода да се стигне до неговото премахване. Идеята беше вероятно Цветанов да остане да работи, както се видя по-късно от изявлението с господин Борисов - да остане да работи, обаче да изчезне от медиите, от публичността. Нещо, което той не одобри, и надлежно беше изхвърлен.

- Предстои конгрес на Българска социалистическа партия с много разногласия и напрежение дали и по какъв начин да се избира нов ръководител, откакто Корнелия Нинова разгласи, че подава оставка. Според вас по какъв начин ще повлияе това освен на присъединяване на Българска социалистическа партия в последващи избори, само че и в обществено-политическия живот?

- Ако Българска социалистическа партия не се спретне бързо да си реши тези проблеми и в случай че нещата се проточат във времето, това ще бъде доста трагично за самата партия, защото предстоят извънредно значими, дано занапред да кажем - извънредно мръсни избори, каквито са нормално локалните. Ако Българска социалистическа партия тръгне към тези избори, без да си е решила проблемите вътре, това би било съгласно мен съдбовно. Нищо положително няма да чака партията. Разбира се, съгласно мен най-хубавото решение е томахавките от всички страни да бъдат заровени в името на наближаващите избори и въпросът за оставки, за властта вътре в партията и т. н. да бъде решен след изборите. Друг е въпросът, че нормално когато има един рационален избор, се търсят още 5-6 други...

- А за Вътрешна македонска революционна организация съществуването на двама евродепутати значи ли, че тази партия има бъдеще макар своето много спорно и противоречиво минало?

- Дали има бъдеще? Най-малкото в този момент, все още, те са в релативно добра позиция, съумяха да преминат бариерата за избори, легитимираха се като носители на концепцията за Европа на патриотите. Но до каква степен има бъдеще, значително зависи от това дали ще се появят на терена нови играчи. Без всякакво подозрение има търсене на нещо ново в политиката, на политическа опция, основно в Българска социалистическа партия и настрана в ГЕРБ. Към момента Вътрешна македонска революционна организация особено съумя да се стабилизира и да заеме въпреки всичко някакво място на политическата карта, което е добре за тях. Но за бъдеще дано да забележим какво ще стане. То зависи и от неща, като, да кажем, договорката за F-16, с какъв брой ще ни натоварят и какъв брой в допълнение ще ни коства тя. Това, несъмнено, се приписва както на ръководещите, по този начин и на Каракачанов като министър на защитата.

- А Движение за права и свободи продължава ли да бъде балансьор макар Пеевски?

- Движение за права и свободи в никакъв случай не е спирало да бъде този балансьор. Разбира се, то малко или доста бива прикрито, заметено лекичко под черджето, че във всички спешни моменти те поддържаха ръководещата партия без значение от приказките какъв брой неприятно ръководи. И от техните дейности се вижда, че те си играят прикрито с ръководещите, и не считам, че ще спрат тази игра, най-малкото до момента в който имат полза от нея.

- Българска социалистическа партия се върна в Народното събрание. Какво очаквате от този парламент оттук насетне?

- Честно казано, не чакам нищо изключително позитивно. Що се отнася до напускането и връщането в Народното събрание - беше вярно, когато Българска социалистическа партия излязоха от Народното събрание по отношение на Изборния кодекс, и беше погрешно, беше неточност постоянството в това отношение. Да, направи се нужната проява, само че нямаше потребност от нищо повече. Как ще се развият нещата? По същия метод. Дълбоко се колебая, че ГЕРБ са си създали някакви заключения, че са си извадили някакви поучения от цялата обстановка, че ще стартират да бъдат по-кооперативни, че ще се пробват да играят като естествена политическа партия, която не възприема самото болшинство като сопа, с която да бие върху малцинството. Така че ще продължат по същия метод до идната рецесия.

- А свадите в обществото? Те поутихнаха сякаш след тази победа на ГЕРБ. Ще не престават ли?

- Както споделих, тази победа на ГЕРБ е такава, че още една такава и просто няма да им би трябвало загуба. Скандалите няма да затихнат по никакъв метод. Обществото малко или доста е настръхнало и продължава да е внимателно във връзка с осребряването на властта, злоупотребите на властта предвид на облагодетелстване. Всичко това си остава, нали? Мария Габриел сподели: но ние получихме амнистия. Не, не сте получили амнистия. Негласуването беше удар върху вас, от една страна, само че може би сте получили известна пролонгация. Само че, с цел да може да се възползват от тази пролонгация, ГЕРБ ще би трябвало да не позволява повече кавги. Но пък повода за свадите изобщо не е в желанието да има кавги, тя е в три неща: съчетанието на надменност, лакомия и несръчност. След 10-годишна отрицателна селекция в администрацията нито едно от тези неща не можем да предположим, че ще отсъства, дублирам: надменност, лакомия и несръчност. Да предположим, че внезапно администрацията ще стане ужасно способена, по-малко арогантна, по-малко алчна, почтено казано, за мен е надълбоко подозрително. Така че свадите ще продължат.

- Каква е прогнозата ви за идните локални избори, интензивността на тях ще бъде ли по-голяма?

- Местните избори като цяло са, както се споделя, доста по-близо до кожата и в този смисъл разсънват много повече интерес, в случай че щете. И като всички локални избори те ще бъдат, несъмнено, безпределно мръсни, защото с изключение на естествените партийни заигравки тук имаме заигравки на районни, локални, корпоративни ползи, групи, локални феодали, на голямо пазаруване на гласове, на насилствен избор. Всичките неща, на които се нагледахме до момента в последните десетилетия. Така че те несъмнено ще бъдат едни много мръсни, гадни избори, само че ще бъдат извънредно значими, тъй като те в действителност ще покажат хоризонта на това ръководство - дали то ще може да издържи най-малко още 6 месеца или още 1 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР