ГЕРБ ще има 6 сигурни евродепутати, а БСП - 5,

...
ГЕРБ ще има 6 сигурни евродепутати, а БСП - 5,
Коментари Харесай

Агенцията Барометър даде почти равни резултати за ВМРО и ДПС


ГЕРБ ще има 6 сигурни евродепутати, а Българска социалистическа партия - 5, с опция да набъбнат с още един според от финалната изборна интензивност в неделя.

Това демонстрира експресно изследване на Барометър България, извършено от 20 до 22 май.*

С наближаването на изборния ден желанието на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% на 37,5%, само че и на твърдо решилите да не гласоподават - от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се - от 36,7% на 28,9%, като главните трендове в желанията им за кого да дадат вота си се резервират с превес на ГЕРБ над главния им конкурент Българска социалистическа партия и затвърждаване на поддръжката за Вътрешна македонска революционна организация.



По всяка възможност изборната интензивност ще остане релативно ниска - 37,5%, като делът на колебаещите се понижава на 28,9%. Делът на тези, които към този момент заемат твърда позиция по отношение на предходното проучване на „ Барометър България “ се разпределя релативно отмерено сред изявилите предпочитание да гласоподават и тези, които сигурно няма да го създадат в неделя - 33,6 на 100.

Размяната на предизборни остри реплики сред водачите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия не носи особена изгода за никоя от двете обединения, като по-скоро стартира да отблъсква гласоподавателите им. Твърдо предпочитание да гласоподават за ГЕРБ декларират 30,9% от интервюираните, а столетницата поддържат 27,2%.

Движение за права и свободи също ще имат несъмнено посланичество в Европарламента със декларирана поддръжка от 10,5% от участниците в изследването. Движението по всяка възможност ще излъчи 2-3 евродепутата, като би трябвало да се има поради че социологическите прогнози и изследвания измежду обичайния им електорат са сложни, заради спецификата му – географска раздробеност в дребни обитаеми места.
Вътрешна македонска революционна организация с лидер на листата Ангел Джамбазки продължава да притегля симпатизанти и поддръжка им нараства до 8,3% от интервюираните, което също обезпечава посланичество в Европарламента. Това ненапълно дава отговор и на общоевропейската наклонност за нараснала поддръжка към патриотични организации и - в случай че Вътрешна македонска революционна организация съумее да резервира и даже усили утвърждението си до неделя, може да си обезпечи и втори евродепутат.

Значителен дял от гласоподавателите не знаят даже датата на осъществяване на изборите за Европейски парламент и дават отговор с „ не се интересувам “ – факт, който може да се изясни както с усещането на евроизборите като нещо ирелевантно към всекидневието на българите, по този начин и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни към неработния 24 май.

*Характеристики

Период на осъществяване на проучването: 20-22.05.2019 година

Методология: Количествено изследване

Представителност: популацията на България с изборни права

Обем на извадката: 706 души на възраст над 18 година

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно изявление

Финансиране: Собствено
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР