ГЕРБ сезира Конституционния съд за нарушаване на Конституцията с изплащането

...
ГЕРБ сезира Конституционния съд за нарушаване на Конституцията с изплащането
Коментари Харесай

ГЕРБ сезира Конституционния съд за решението на НС да изплати едва 50% на пътните строителни фирми

ГЕРБ сезира Конституционния съд за нарушение на Конституцията с изплащането на едвам 50% на пътните строителни компании. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков на брифинг пред публицисти в Народното събрание. „ Преди Великден Народното събрание взе решение за предприемане на дейности от АПИ за реализиране на действия по поддържане на Републиканската пътна мрежа. Ако си спомняте ние още тогава обещахме, че това решение ще бъде отнесено до Конституционния съд. С това решение на процедура изпълнителната власт сне от себе си пълномощията да ръководи пътищата и ги делегира на Народното събрание, което опонира на член 4 от Конституцията. Това е правилото на разделяне на управляващите. Както Министерски съвет няма право да приема закони, по този начин и Народното събрание няма право да преглежда контракти, да приключва контракти и така нататък Това е противоконституционно и това беше казано в пленарна зала. Вторият смущаваш, меко казано, миг в това решение е, че както представители на болшинството споделиха в пленарна зала, те по този метод желаят да предотвратят опцията да има правосъдни каузи, с които фирмите-изпълнители, които не са си получили парите, да съдят АПИ, което пък е нарушаване на член 56 от Конституцията – това е правилото на право на отбрана и самостоятелност на правосъдната власт “, изясни Чолаков.

Той добави, че в настояването до Конституционния съд в неговата заключителна част са записали: „ Всички ние народните представители на ГЕРБ, които отказахме да участваме в гласуването на това решение, конституционните съдии, представителите на правната общественост и българското общество сме изправени пред едно удивително по своята надменност брутално и безсрамно тъпчене на основополагащи правила и правила на правовия ред. Решението на Народното събрание не е единствено едно безпределно тъжно удостоверение за печалното положение на юридическата подготовка на гласувалите народни представители – нещо по-лошо, то е удостоверение за това, че българската правна система е изправена пред заплахата да бъде на практика разрушена от един безчинстващ законодателен орган, болшинството на който в прав текст оповестява на цялото общество, че няма да съблюдава законите, няма да съблюдава Конституцията, може би тъй като си е въобразило, че численото им предимство е мотив за безнаказаност и му подсигурява безотговорност. Ако това държание не бъде глобено по най-категоричен метод, следствията за България ще са опустошителни. Искаме да имаме вяра, че Конституционният съд няма да допусне това “.

„ Това, което направихме с тази тъжба до Конституционния съд не е нито срещу бизнеса и строителите, нито срещу жителите. Напротив. Самозабравили се политици потъпкват правовия ред, даже на настоящи контракти и действия. Имаме единствено юридически причини против самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред “, съобщи Николай Нанков.

„ Повече от две седмици нито има пътна поддръжка, нито има разплащане на компаниите. Вчера започнаха разплащания с част от компаниите. На трето място, ние настоявахме на 100% да бъдат изплатени средствата на тези, които бяха утвърдени и сертифицирани от Агенция " Пътна инфраструктура ". Те са утвърдени и сертифицирани от първия длъжностен кабинет на президента Радев. Не желая да съм неприятен оракул какво ще стане с останалите 50%, които ще бъдат разплащани след инспекции на адвокати. Това, което направихме ние да сезираме Конституционния съд за следващото решение в нарушаване на всички правни правила е за положителното на българското общество и бизнес “, уточни още Нанков.

Според Десислава Атанасова, ръководещите поредно почиват. „ И преди да се одобри това решение коментирахме, че ще излязат в дълга почивка без парламентарен надзор. За сметка на това одобриха едно противоконституционно решение по този начин, както направиха преди миналата почивка - решение за избор на ръководител на КЕВР. Вчера още с постъпване на жалбата ни е формирано Дело номер 10 в Конституционния съд. Тоест среща се съображение за формирано на това произвеждане. Очакваме ръководещото болшинство да образува своята воля и да я обективира в особено мнение. Масова процедура стана да не се зачита нито правилника, нито българското законодателство и Конституция. Ежедневно има жестоко проявление на правовия ред и парламентарна процедура. Ако това е завръщане на парламентаризма, аз не знам какво е съставлява диктатурата “, сподели още Атанасова.

Не слушайте какво ви приказват тези хора, следете какво вършат ", съобщи още тя. " Това предходната седмица още веднъж го потвърдих във връзка с изявление на вицепремиер и последвалите бурни овации, тъй като той бил имал безкомпромисно държание и нарекъл с " срам " казаното от Радев. Едновременно с това, обаче, отново той и неговите съдружници подписаха контракт за 1 милиарда с " Джем корп ", изискванията на който ние неведнъж настояваме да бъдат прегледани от Анкетна комисия, купуват с 35% по-скъп газ посредством медиатори отново от съветската компания и други сходни начинания. В този смисъл раздвоението на ръководещата коалиция да прави едно в Министерски съвет, а друго в Народно събрание не ни изненадва ", добави Атанасова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР