ГЕРБ се опитва да си изиграе правилно картите по скандални

...
ГЕРБ се опитва да си изиграе правилно картите по скандални
Коментари Харесай

Цецка я няма буквално и преносно, ГЕРБ прати тежката артилерия Томислав Дончев да говори за срива в Търговския регистър

ГЕРБ се пробва да си изиграе вярно картите по скандални срив на Търговския указател, който към този момент 7 ден не действа. Вместо да изпратят обаче отрасловия министър Цецка Цачева да дава пояснения какво се случва, от партията пуснаха напред вицето Томислав Дончев, който най-малко се радва на повече доверие от майката на нацията. Въпреки тези му качества на фона на Цецка и Цецо обаче, чинното безмълвие на водещата на утринния блок на Нова тв Аделина Радева оказа помощ обществото да чуе следващите огромни обещания за понижаване на администрацията и бъдещето на електронното държавно управление.

Дончев съобщи, че в съответния абсурден случай не може да се приказва за загуба на информация от Търговския указател. Второ, не може да се приказва за манипулиране на каквато и да е информация и някой да се възползва от нея. Министерство на вътрешните работи и службите са от самото начало с техниците. "

Регистърът стартира да работи поетапно от през днешния ден. Основните задания били да се възвърне цялостната активност на регистъра и да се откри виновност, изясни Дончев. По думите му става въпрос за механически проблем, само че това не значи, че няма и човешка виновност.

Той съобщи, че не подозира сривът да е разследване на злонамерени дейности, само че не изключва някой да не си е приключил работата както би трябвало - може да става въпрос за небрежност, безнаказаност на чиновници. Заместник министър-председателят изясни и че от през вчерашния ден се прави одит на всички осведомителни системи, тъй че да се разбере къде е казуса - софтуерен или хардуерен.

"Всички експерти ме твърдят, че изгубени данни няма да има ", акцентира още веднъж Дончев. Специалистите уверявали, че системата ще бъде възобновена в положението, в която е била все още на срутва. Дончев изясни и че казусът е зародил поради дефектирани, изгорели дискови устройства. "Става дума за механически проблем... изгорели дискови устройства . Последните 6-7 дни се работи непрекъснато за възобновяване на 25 терабайта информация. Това е голямо количество данни ", изясни още Дончев.

Според събеседника все още не се изнася повече информация, тъй като тече следствие. "Извършва се инспекция от прокуратурата, служби, Министерство на вътрешните работи... напълно разбираемо е да не се афишират данни за намесени лица ", изясни той. След като службите си свършат работата, те ще разгласят кой е виновен за казуса. По думите на вицепремиера, в случай че има данни за противозаконни дейности, преднамереност, небрежност - отговорните ще бъдат осъдени.

Дончев изясни и че до 10 дни ще предложи в Министерски съвет да се сътвори "един специфичен държавен център, където да се "складира " още веднъж цялата информация на държавните регистри и архиви ". Според него без значение дали става въпрос за софтуерен или хардуерен проблем, държавните архиви и регистри би трябвало да бъдат обезпечени - информацията да се пази на още едно място. Междувременно още от понеделник се чака Държавната организация "Електронно ръководство " (ДАЕУ) да стартира инспекция на всички държавни осведомителни системи. "Не очаквайте да ви укротявам. Това е извънредно сериозна обстановка и никой не би трябвало да я подценява " , сподели още вицепремиерът.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР