ГЕРБ-СДС внесе в Народното събрание решение за компенсаторен механизъм за

...
ГЕРБ-СДС внесе в Народното събрание решение за компенсаторен механизъм за
Коментари Харесай

Депутатите от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов: Държавата да компенсира на 100% увеличената цена на тока за обществени и социални организации

ГЕРБ-СДС внесе в Народното събрание решение за обезщетителен механизъм за обществените, здравни и публични организации, наранени от цените на тока. Държавата да заплати на 100% разликата сред прогнозната пазарна цена към 1 юли 2021 година и средно-месечната цена ден напред, която е няколко пъти по-висока. Компенсациите са ориентирани за общините, общинските предприятия и търговски сдружения, детските градини, яслите, обществени услуги, молитвените храмов, лечебните заведения, учебните заведения, университетите и университетските общежития, музеите, библиотеките, читалищата, театрите и културните институти. Предложението е те да важат за шест месеца и да влязат в действие със задна дата – от 1 януари 2022 година

Това оповестиха народните представители от ГЕРБ-СДС проф. доктор Костадин Ангелов и Димитър Николов на брифинг в Горна Оряховица след срещи с жители, с представители на детски градини, учебни заведения и обществени услуги, както и с кметовете на железничарския град и на Лясковец.
Ако държавното управление продължава да няма решение, то рискът общини, детски градини, ясли, лечебни заведения обществени услуги и всички останали наранени организации да останат на мрачно и на студено е действителен. Преди детските градини да станат безвъзмездни, те ще изчезнат, предизвестиха проф. Ангелов и Николов.

„ Необходимо е решение на Народното събрание. Парите са налични, само че би трябвало административен потенциал за тяхното ръководство “, безапелационен е проф. Костадин Ангелов.
„ Държавата на процедура я няма – всички гръмки обещания за цели са в областта на пожеланията, само че не и на действителните дейности. Не съм вярвал, че в 21-и век съществени обществени услуги като уличното осветяване, ще бъдат лимитирани “, акцентира Димитър Николов.

В ДГ „ Щастливо детство “ в Г. Оряховица сметката за ток за декември 2020-а година е 275 лв., а една година по-късно – 2167 лв.. За отопление през ноември 2020-а година са платени 1300 лв., а през 2021-а година същия месец – 2100 лв.. За януари-май 2021 година разходът за отопление е 7000 лв., а за същия интервал в този момент ще е 18 000 лв., уточни директорката. В ОУ „ Иван Вазов “, през 2020-а година не са плащали повече от 1000 лв. на месец за ток, а целият годишен разход е 5000 лв., уточни шефът Иван Момъков. Само през декември 2021-а година електричеството е на стойност близо 3600 лв. с ДСС. Три пъти скачат и разноските за отопление.

В обществена услуга за възрастни в с. Драганово през декември 2020-а година са платили 3824 лв., а година по-късно – 10 000 лв. даже при спестовност от 3000 квт/ч. Бюджетът за ток за 2022-а година ще свърши още преди полугодието, сигнализира директорката.

Между 3 и 4 пъти по-високи сметки за ток и отопление регистрират и в общините Лясковец и Горна Оряховица. 54 000 лв. заплаща Община Горна Оряховица за декември 2020-а година, до момента в който 12 месеца по-късно фактурата е за 191 хиляди лв., уточни кметът инж. Добромир Добрев.
Кметицата на Лясковец Ивелина Гецова също сподели фактури - за електричество през декември 2020-а - 27 000 лв., а през последния месец на 2021-а година – над 71 000 лв.. Но пък поради добра събираемост на локални налози и такси, в проектобюджета за 2022-а година общината получава даже по-малко нарастване в изравнителната дотация – тя е единствено с 5000 лв. повече по отношение на 2021-а година.
„ Ако общините са изрядни и събират локалните си доходи, страната наказа кметовете. А за същото в Национална агенция за приходите си гласоподават по 38 000 лв. бонуси “, разяснява проф. Костадин Ангелов.

Нарастващите цени на електрическа енергия, горива, храни и на всички артикули от първа нужда е главен проблем и за хората. „ Това ли е смяната – доубиват хората, бизнеса, земеделието. Цените се подвигат – някъде с по 100-200%, а се приказва за повишение на осигуровките. Инфлацията пораства, безработицата – също “, обобщиха горнооряховчани. А вместо да оказват помощ, народните представители от района, които са от ръководещата коалиция, или не престават с популизма, или даже се подиграват на родните си градове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР