ГЕРБ-СДС ще се противопостави категорично, трябва да се преработи изцяло

...
ГЕРБ-СДС ще се противопостави категорично, трябва да се преработи изцяло
Коментари Харесай

Живко Тодоров против Териториалния план на Стара Загора - липсва конкретика и погребва региона


ГЕРБ-СДС ще се опълчи изрично, би трябвало да се преработи напълно със периоди и бюджет, да бъде разискван от локалните общини

„ Проектът на Плана за възобновяване и резистентност, направен при ръководството на ГЕРБ-СДС през април 2021 година и оставен на идващото служебно държавно управление, не включваше никакви междинни или крайни периоди за затварянето на мощности в комплекса „ Марица-изток ”. Този проект е разполагаем за инспекция онлайн ”, разгласи на конференция кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, лидерът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 27-ми изборен регион Красимир Вълчев и специалисти.

При миналогодишното служебно държавно управление в Плана се появи тезата за паро-газова централа в „ Марица-изток ”, само че кабинетът на Кирил Петков я отстрани и вкара на нейно място плана за огромна акумулираща мощ от акумулатори. Освен това в Плана за пръв път се появява дата 2025 година като промеждутъчен регистриран интервал за понижаване на въглеродните излъчвания в електропроизводството с 40% по отношение на изходните равнища от 2019 година, респективно на мощностите, работещи на въглища - регистрирано в данните през 2026 година, акцентира Тодоров. Той даде на медиите разпечатка от Плана за възобновяване и резистентност, от която се вижда, че за област Стара Загора като референтни точки са взети 2026 година и 2038 година - най-късната планувана дата за привършване на поетапното извеждане от употреба на въглищните мощности. В Териториалния проект и частта с индикативната последователност на засегнатите работни места за Стара Загора в записано, че след 4 години най-малкото 12 хиляди работни места ще би трябвало да бъдат трансферирани към други стопански браншове заради понижаване на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете. А до 2038 година се чака да бъдат наранени още 15 хиляди работни места заради прекъсването на потреблението на въглища.

Тодоров акцентира, че е пратено писмо дружно с кметовете на Раднево и Гълъбово до вицепремиера Пеканов и служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което се показва противоречие. В проекта няма и конкретика, съгласно кмета – няма бюджет, планове и периоди.

„ Дали ще има слънчеви паркове, по кое време ще бъдат изграждани и на каква стойност, върху каква земя, какъв брой декара? Батериите къде ще бъдат позиционирани? Абсолютно никаква конкретика там няма. По отношение на водорода - също. Има единствено пожелателни фрази, само че ние не можем да имаме вяра на обещания и пожелания. Затова когато се вършат тези проекти, в тях би трябвало да е заложена конкретика по отношение на източниците на финансиране, периодите и безусловно всичко, с цел да знаят хората какво ще се случва с тях, какви работни места ще имат и надлежно - какво ще би трябвало да вършат те, с цел да си изкарват препитанието ”.

Според Живко Тодоров датата 2026 година е безусловно нереалистична.

„ Не сме подготвени за това и тя би трябвало да бъде изменена. Освен това целият проект би трябвало да бъде модифициран, тъй като той сега съставлява един хвърчащ документ, който няма безусловно никаква стойност, като се изключи че ни обвързва като страна и район да се откажем от избрани придобивки, които имаме все още ”, заключи Живко Тодоров. Планът просто погребва района, добави Тодоров и попита кой го е изготвил и по какъв начин се слага на разискване.

„ След като Има Такъв Народ са срещу, кои остава да са го създали? Потърсете мненията на „ Продължаваме промяната ” и на „ Демократична България ”, тъй като някой би трябвало да излезе и да застане с името си зад териториалния проект и да каже за какво желае да затрие цялостен един район - обърна се Тодоров към медиите. „ В изявление на Кирил Петков оня ден видях, че той се разграничава от това, заявявайки, че те поддържат миньорите ”. Кметът на Стара Загора даде да се разбере, че едно бъдещо държавно управление на ГЕРБ-СДС ще се опълчи изрично на Териториалния проект

„ При всеки различен сюжет ще последва подписка и гражданско непокорство. И аз ще бъда на първа линия - в случай че не го направя ще е изменничество по отношение на хората от района ” - безапелационен бе Живко Тодоров.

„ Улисани в далаверите си, Асен и Кирил взеха решение да изтеглят огромна част от средствата, които бяха планувани за Маришкия басейн по Плана за възобновяване и резистентност, свързани с газопроводи, индустриални зони и развиване на нови производства, и да ги насочат за... акумулатори. Помните аферата „ Джемкорп ”, която беше писмо за планове, след това стана сякаш контракт, и най-после го разтрогнаха този контракт, тъй като си пролича, че тази офшорка имаше задачата да усвои 1 милиард евро, които трябваше да дойдат тук, в Маришкия басейн. Те предлагаха 6000 карго контейнера да бъдат струпани и отровни акумулатори, които след 5 години трябваше да се рециклират или да бъдат заровени някъде в територията на „ Марица-изток ”. Никъде в света няма такива мощности от акумулатори. И те не са нужни, тъй като това е незряла и скъпа технология ”, съобщи от своя страна  Жечо Станков, някогашен зам.-министър на енергетиката.

„ Петков и Василев продадоха ползите на България против корупционния план за батериите. Ако ги оставим, ще затрият и „ Марица-изток ”, предизвести Красимир Вълчев, лидер на листата на ГЕРБ-СДС, ексминистър на образованието и науката. „ Марица-изток " е златната кокошка на България сега, дружно с АЕЦ „ Козлодуй ”. Същевременно получаваме извънредно тревожни сигнали, че над 15 предприятия на задгранични вложители се готвят да затворят или да изоставен България поради високите цени на газа. Това ни донесе „ Промяната ”. Тепърва ще поносим резултатите под формата на застоялост, по-нисък напредък вследствие на тяхното ръководство. Ако ги оставим да продължат започнатото, на път са да ни вкарат и в енергийна рецесия, и да затрият „ Марица-изток ”. Разбрах, че ще „ избавят комплекса ”. Но най-хубавото, което могат да създадат, е да ни спасят от тях самите ”, заключи Вълчев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР