ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС предлагат да бъде

...
ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС предлагат да бъде
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат отнемане на дерогацията на „Лукойл“

ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи оферират да бъде отнета дерогацията на „ Лукойл “.

Внесохме още веднъж предлагането за лишаване на дерогацията на „ Лукойл “, както и второ – за назначение на необикновен търговски шеф в предприятието, заяви пред публицисти в Народното събрание ръководителят на Комисията по енергетика Делян Добрев. Той посочи, че това може да стане действителност, евентуално, към края на октомври, тъй като е завършено като изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Т.е. законопроектът ще бъде признат до края на септември, а срокът, който сме заложили е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в действие на закона.

Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи би трябвало да е поръчител, че ще бъде признат с болшинство, означи Добрев. Той напомни, че е предложил лишаване на дерогацията в Закона за държавния бюджет, само че не е било признато, осведоми Българска телеграфна агенция.

Резултатът от такава мярка, съгласно Добрев, ще е да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея са „ Лукойл “ и „ Литаско “, българският консуматор не печели нищо, акцентира той. И изясни, че в случай че извадим от цената на горивата в България акциза и Данък добавена стойност и ги съпоставим с цените в прилежащите страни, ще се окаже, че са същите. Продължават да ни надписват горивата с 50-60 ст., не внасят нищо във фонд “ Сигурност на електроенергийната система “, акцентира Добрев. Той обясни, че съгласно законови разпореждания в действие от 24 януари т.г., рафинерията би трябвало да внася всеки месец 70 % от разликата, „ която прибира, с помощта на дерогацията “. Шест месеца по-късно във фонда няма импортирана нито една стотинка, разяснява Делян Добрев. В края на предходната година дадоха обещание, че тази година ще платят 700 млн.лв. налози, досега не знам да има платени такива, а би трябвало да се вършат предплатени месечни вноски, акцентира ръководителят на енергийната комисия. Според мен задоволително бяхме толерантни към „ Лукойл “, те се възползват от тази дерогация единствено за лична полза., посочи депутатът. Рано или късно ще се наложи да си внесат средствата, тъй като в противоположен случай значи, че нарушават закона, счита Добрев.

Не е наше решение дали „ Лукойл “ ще се изнесе от България, нашето решение е дали да има или не дерогация, отговори той на въпрос. И означи, че няма нито едно доказателство, че тази рафинерия не може да работи напълно с неруски нефт.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР