ГЕРБ-СДС предлага създаване за Временна комисия, която да установи всички

...
ГЕРБ-СДС предлага създаване за Временна комисия, която да установи всички
Коментари Харесай

ПП не виждат проблем с Nexo, ДПС припомниха за обвързаността с „Капитал“ и Прокопиев

ГЕРБ-СДС предлага основаване за Временна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия към криптокомпанията Nexo и връзките ѝ с политически партии и тяхното финансиране.

Христо Иванов съобщи, че цялата парламентарна група на Демократична България са в зала и ще поддържат основаването на тази комисия. „ Ние постоянно сме защитавали общественото финансиране. Има някаква тъжна подигравка, че ние и нашите дарения са мотив да се повдигне този въпрос. Ще участваме в тази комисия и всичко да се разбере “, съобщи Иванов и добави, че тук отношение има и Сметната палата, която би трябвало да ревизира финансирането, а не партиите да ревизират своите донори.

Мирослав Иванов от Политическа партия разгласи, че нямало никакъв проблем нито във връзка с Nexo, нито за финансирането на партии и е на мнение, че Народното събрание не е мястото където да се водят следствия.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че партията ще поддържа основаването на тази комисия, тъй като казуса е и политически. Той напомни, че това е втория скандал с финансова машинация, който гърми точно от България и евентуално е по-голям от този с Ружа Игнатова.

„ Имиджа на страната е политически и геополитически и честен въпрос. Комисиите се основават не за проверяващи функционалности, само че и за изясняване на обстоятелства и условия. Най-малкият въпрос е за финансирането на политическите партии. Съгласен съм с Христо Иванов че политическите партии би трябвало да се финансират само от обществените финанси “, съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

Той напомни, че 8 щатски прокурора имат искови молби към съда във връзка с Nexo, като има и искане персонално към Антони Тренчев. Исканията са да се възстановят всички големи суми, да се спре всякаква активност на компанията.

„ Тук не можем да извадим картата, че някой в българската правосъдна система се пробва да прави нещо обвързвано с избори или политически привкус. Тук става въпрос за огромна международна машинация. Каква подигравка е да има искания и към „ Nexo Capital “. Изданието на Иво Прокопиев е промотирало всички артикули на тази компания и освен. Хората от цялата тази група, издателя, притежателя на тази група, който може да се окаже и част от тази крупна финансова машинация, парадират че съставляват сътрудниците ни от Съединени американски щати. Сега ние ще питаме „ Америка за България “ дали са ок да финансират тези издения, които са промотирали тази компания?! Дали е добре с парите на американските данъкоплатци да се финансира тази компания?! Защото не без помощта на нашите евроатлантически сътрудници този кръг се разви, освен стопански, само че и политически през основаване на партийни проксита. В какво са създали вложения от тази компания и да не се окаже, че са финансирали енергийни планове на някои олигарси. Скандала е предостатъчно огромен и не се опитвайте да го неглижирате, тъй като ще излезе като поддръжка или да се потулят нещата. Кой стои в основата на поддръжката на този план и настоявам, че това е кръга Капитал, което се вижда и от обществената информация “, съобщи още Йордан Цонев.

Депутатът от Движение за права и свободи разяснява, че тук идва и въпросът за промяната в правосъдната система. Цонев напомни, че когато са предложили Законопроект с цялостните интернационалните условия всички са мъчали. Той акцентира, че само се желае промяната на един основен прокурор с различен основен прокурор и преодоляване на правосъдната система от същия този кръг „ Капитал “.   

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР