ГЕРБ-СДС, ДПС и Има такъв народ внесоха три проекторешения, предлагащи

...
ГЕРБ-СДС, ДПС и Има такъв народ внесоха три проекторешения, предлагащи
Коментари Харесай

Опозицията пробва да върне Иван Иванов като шеф на КЕВР

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН " внесоха три проекторешения, предлагащи Народното събрание да върне Иван Иванов отпред на КЕВР.

Най-напред през вчерашния ден ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха проекторешенията в деловодството на Народното събрание, а през днешния ден, откакто двете партии не съумяха да вкарат текстовете в дневния ред (председателят на Народно събрание Мирослав Иванов съобщи, че проекторешенията не могат да влязат в зала, защото не са прегледани от комисия - б.а.) Има Такъв Народ реши да ги последва и също внесе собствен вид.

И трите версии се базират на Закона за енергетиката, съгласно който предходният определен ръководител - Иван Иванов (2 април 2015 г.) извършва функционалностите си до избирането на нов ръководител на регулатора. Такъв, съгласно решението на Конституционния съд от 21 юли, въобще няма.

Докато ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ пробват да върнат остарелия началник на КЕВР, " Демократична България " предложи различно решение - смяна в Закона за енергетиката, съгласно която при неналичието на ръководител (при предварително преустановяване на пълномощията му или когато не е избран) останалите членове на КЕВР дефинират представляващ комисията.

Миналият четвъртък Конституционен съд дефинира избирането на Станислав Тодоров за противоконституционно, а решението на Народно събрание за избора му - за незначително. Няколко часа по-късно Тодоров разгласи, че КЕВР стопира работа. Той прикани неотложно да стартира процедурата за избор на нов ръководител. На идващия ден ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от Политическа партия пресметна, че за процедурата ще са нужни най-малко 2-3 седмици. Няколко часа по-късно водачът на левицата Корнелия Нинова изрази подготвеност да държи третия мандат най-малко до 15 август, с цел да може до 12 да бъде определен нов ръководител на регулатора.

ГЕРБ и Движение за права и свободи не се съгласиха с тази концепция и настояха връщането на мандата да не се бави и президентът да насрочи избори.

Днес Българска социалистическа партия дефинитивно реши, че на следващия ден ще върне мандата. Това значи че 47-НС има единствено няколко дни да реши проблема с КЕВР, който може да отприщи следващата рецесия, изключително на фона на нужните решения за цените на газа.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР