ГЕРБ провали насрочената за вчера извънредна сесия на общинския съвет

...
ГЕРБ провали насрочената за вчера извънредна сесия на общинския съвет
Коментари Харесай

ГЕРБ се измъкна от отчета за похарчените на тъмно милиони в Пловдив

ГЕРБ провали плануваната за през вчерашния ден изключителна сесия на общинския съвет в Пловдив, на която кметът Иван Тотев трябваше да даде доклад за похарчените близо 21 млн. лева. за разкрасяване на града по Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 - същата, от която пристигнаха и парите за ремонта на " Граф Игнатиев " в София. Подписката за изключителното заседание беше внесена в средата на предходната седмица от 19 общински съветници от „ Съюз за Пловдив ”, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и Реформаторите. Зад самодейността стоят стотици оплаквания на пловдивчани от некачествени поправки и калпаво свършена работа с европейските пари.

Съветниците от ГЕРБ обаче саботираха съвещанието и покрай неналичието на кворум локалната власт още веднъж остави без отговор въпросите на опозицията за нарушение на строителните и механически правила и подозренията им за злоупотреби с европейски пари, най-голямата инвестиция за града за последните години. Работата по плана е в своя край, а от осъществените ремонтни действия в зоната сред бул. „ Княгиня Мария Луиза “ и бул. „ Марица юг " няма резултат, акцентират съветниците от опозицията. Обяснение за отсъствието на ГЕРБ не бе обещано.

" Искаме доклад от февруари. Тогава поради неточности в кадастъра в зоната имаше непрекъснати повреди, пробити тръби, скъсани кабели. Проектът се преработваше в придвижване, в цялостен безпорядък, без надзор от страна на общината, а живущите в региона цяла зима газеха калта и оставаха без вода поради честите повреди. Тогава поканихме архитекта на плана Соня Славчева на среща, за да получим доклад за изхарчените пари. Тя обаче анулира срещата ни малко преди нарочения час. В началото на март внесохме в писмен тип въпросите. До средата на април не получихме отговор, а арх. Славчева спря даже да подвига телефона си. Тогава подхванахме самодейността за изключителната сесия ", разказа перипетиите пред " Сега " Дани Каназирева, водач на  " Съюз за Пловдив ".

От опозицията в локалния парламент акцентират, че тенденциозното бягство на кмета Иван Тотев от тематиката е засилило подозренията им за корупция и че вместо да получат бистрота, въпросите им след несъстоялата се сесия са станали повече. От доклад на зам.-кмета Димитър Кацарски да вземем за пример, който им е възложен на два хвърчащи листа няколко часа преди сесията, излиза наяве, че ремонтът на ул. „ Козлодуй “ първо е предоставен на компания " Агромах ", само че по-късно се разпорежда на район „ Централен “ и се извършва със средства от общинския бюджет. Същото се повтаря и при други включени в плана обекти. Общинските съветници питат дали няма повтаряне на заплащането по план „ Подобряване на градската среда в Община Пловдив ".

Инициаторите на изключителната сесия акцентират, че ще упорстват да се изготви експертиза на ремонтните работи. " Смятаме да сложим въпросите пред Министерството на районното развиване, може би и пред други органи. Най-доброто нещо, което можеше да се случи при съществуване на добра връзка с общинското управление, е минусите по ремонтите да бъдат предявени към компаниите реализатори и да бъдат отстранени в гаранционните периоди ", разяснява Дани Каназирева. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР