ГЕРБ предлага създаване на национална програма за финансиране на иновативни

...
ГЕРБ предлага създаване на национална програма за финансиране на иновативни
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага нова програма за иновативно обучение на децата със специални потребности

ГЕРБ предлага основаване на национална стратегия за финансиране на новаторски планове и стратегии за образование на деца със специфични просветителни потребности. Това заяви ръководителят на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно заседание и народен представител от ГЕРБ Милена Дамянова по време на чуването в Народното събрание на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по отношение на Националните стратегии като инструмент за осъществяване на политики в областта на образованието. Идеята е по програмата да могат да аплайват всички детски градини и учебни заведения без значение на собствеността им, посочи ръководителят на Комисията по образованието в пленарната зала.

Програмата е основана от родители на деца с аутизъм и в Комисията по обучение предходната седмица е реализирано единодушие за потребността от нея. "Ние би трябвало да подсигуряваме, че системата на образованието ще открие гения на всяко едно дете и ще го развие, тъй като приобщаващото обучение е може би най-важната част от просветителната промяна ", акцентира още ръководителят на просветителната комисия.

През тази година за осъществяване на 17-те национални стратегии за приблизително обучение са отпуснати 76 млн. лева Сред новите стратегии са „ Иновации в действие”,,,Заедно в грижата за ученика” и „ Успяваме дружно “, има и нови модули в стратегиите „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ и „ Модернизация в системата на професионалното обучение “.

"Програмата „ Иновации в деяние “ е извънредно значима. Иновативните учебни заведения са опция на предприемчивите шефове и учителските екипи да основат и развиват място, в което се употребяват модерни педагогичен способи, развиват се основни компетентности на учениците по модели от бъдещето и за бъдещето, както и интердисциплинарни връзки, които надскачат рестриктивните мерки на съответните образователни предмети ", разяснява Дамянова. Тя цитира данни от отчета „ Индекс на нововъведенията “ на Европейската комисия за 2018 година, съгласно които България и Румъния са в групата на скромните иноватори. Но съгласно някои от знаците България работи на равнище, близо до междинното за Европейската комисия.

Такъв е образецът с знака „ Интелектуални активи “, като спрямо 2010 година имаме 40 % нарастване на осъществяването. По знак „ Въздействие върху заетостта “ България демонстрира мощни индикатори над междинното равнище за Европейски Съюз, като тук мощните иноватори са Австрия, Словения, Белгия и Франция. В съпоставяне с Хърватска и Унгария по знак „ Човешки запаси “ България се оправя много по-добре. България е преди Гърция, Хърватска и Кипър по знак „ Предоставяне на удобна за нововъведения среда” и изпреварваме Румъния и Малта по знака „ Финансиране и поддръжка “, заяви ръководителят на парламентарната комисия по образованието и науката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР